Speltillfällen
Priser

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Urban Nights vol.1

Stora Teatern fokuserar på urban dans i mars. Under tre kvällar drabbar den urbana danskonstscenen samman för att skapa magi på Stora Teatern. Internationella, nationella och lokala verk ger oss en unik upplevelse av vibrerande streetdans när den är som bäst: levande, underhållande och tankeväckande.

Franska kompaniet Cie Dyptik, all female-crewet L.A.C. följt av handplockade Göteborgsbaserade talanger som Mona Namér, Laces Creations och Jack Wang kommer inte att lämna ditt sinne oberört när samhällsproblematik och livsdilemman gestaltas. BamBam Frost ger oss en hommage till afroamerikansk populärkultur, tillsammans med två dansare och föreställningen Det outtalade handlar om känslan av att inte höra hemma. Gemensamt för föreställningarna under Urban Nights Vol. 1 är att dansarna använder den urbana dansen och dess mångfald som verktyg.

Urban Nights Vol. 1 presenteras av Stora Teatern i samarbete med dansorganisationen Twisted Feet.

Cie Dyptik

Cie Dyptik / Dans L’Engrenage / 3 mars

Streetdans i världsklass med franska kompaniet Cie Dyptik!

Verket Dans L’Engrenage inleds med en kvinna som med resolut beslutsamhet har erövrat makten. Hon är kraftfull och har tagit sin självklara plats. Ur mörkret växer ytterligare sex gestalter fram och tillsammans skapar de en street-besjälad koreografi om uppror och revolt. Inspirerade av traditionell dans och arabiska rytmer gestaltas människans behov av att klättra i status och lyckas. Föreställningen beskrivs som en hård uppercut med hiphop på högspänning.

Eftersnack:
Efter akterna bjuds publiken in till ett samtal med kvällens koreografer där föreställningarna och dess innehåll diskuteras och fördjupas. Även frågeställningen hur man skapar inkludering för den urbana scenkonsten och vilka utmaningar den idag står inför kommer ha en central roll.

Laces Creations. Foto: Magnus Egger

Laces Creations / Passwor(l)d / 3 & 26 mars

“Jag har aldrig betraktat mig själv som annorlunda, tror inte ens jag vet vad det betyder när jag tänker efter. Tänker att annorlunda kanske syns först när någon tar ifrån dig något. Tar ifrån dig tillhörighet.”

Passwor(l)d är en scenföreställning där afro-karibisk dans och musik flätas samman med poesi. Frågor om tillhörighet, identitet och privilegium ifrågasätts. Vem släpps in och varför?

Det som 2009 började med fyra kvinnliga dansare har nu expanderat och formats till att bli kompaniet Laces Creations. I dagsläget består kompaniet av 25 dansare mellan 13-31 år, tillhörande tre olika generationer. Sedan år 2013 har de profilerat sig genom att skapa Afro Caribbean Fusion då kärnan i Laces Creations verksamhet ligger i kärleken till danser från Väst- och Centralafrika samt Jamaica. Som danskompani rör de sig mellan dansstilarna Dancehall (Jamaica), Azonto (Ghana), Coupé Décalé (Elfenbenskusten) och Ndombolo (Kongo).

Det Outtalade. Foto: Lennart Sjöberg

Det Outtalade / 3 mars

Hur påverkas en av att utsättas för diskriminering? Vad för sår skapas när en inte får känna tillhörighet? Hur formas en person av att inte vara representerad på en scen, i det offentliga rummet eller i media?

Dansföreställningen Det outtalade undersöker det en inte kan ta på, men som känns och lämnar stora konsekvenser efter sig hos den som stämplas som den “olike”. I Det outtalade undersöks kränkningar av människor som behandlas med misstänksamhet, otrevliga blickar och obehagliga ord.

Initiativtagare till Det outtalade är textildesignern Saba Bereket Persson som kom till Sverige som 12-åring från Etiopien. I sitt konstnärskap arbetar Saba Bereket Persson med att uttrycka erfarenheten av att vara den “olike” att vara den som klassas som “främmande eller annorlunda”,  i hennes fall svart afrikan. Gestaltningen utförs av Mplululu Ntvue som har en stark grund i streetdansens olika element såväl som inom det klassiska spektrat.

Idé, Produktion: Saba Bereket Persson
Dans, koreografi: Mpululu Ntuve
Koreograf: Karolin Kent
Musik: Patrik Lantz, Skriptum Gaan och Grouper.
Med stöd av: Kulturrådet, Göteborgs Stad, VGR.

BamBam Frost.

BamBam Frost / So Sorry / 12 mars

So Sorry är en intim föreställning förpackad i maxad stjärnestetik där BamBam Frost tillsammans med två andra dansare bjuder oss på en hommage till afroamerikansk populärkultur. I verket undersöker hon historien bakom och rötterna till dess bilder och danser.

”Alla de musikvideos på MTV som vi i min generation är uppvuxna med har påverkat vårt sätt att dansa och röra på oss. Samma inflytande får vi idag från nätet och sociala medias bildflöde. Identifikationen och rörelserna etsar sig fast i våra kroppar, vad betyder det för oss?” säger BamBam Frost.

L. A.C

L.A.C. / In store / 26 mars

L.A.C. är ett kaxigt, all-female dancecrew som levererar groove och köttig koreografi.

Verket In Store startar i det strikta och hårda, i en futuristisk estetik där det perfekta skalet är det eftersträvansvärda. Med utgångspunkt i streetdansen rör sig de fem dansarna från det kontrollerade mot frigörelse. Till pådrivande beats och tung basgång skapar L.A.C. ett sinnrikt flow som landar i ett rigoröst empowerment!

Eftersnack:
Efter akterna bjuds publiken in till ett samtal med kvällens koreografer där föreställningarna och dess innehåll diskuteras och fördjupas. Även frågeställningen hur man skapar inkludering för den urbana scenkonsten och vilka utmaningar den idag står inför kommer ha en central roll.

Mona Namér. Foto: Mary Kang

Mona Namér / Introspective / 26 mars

”I ett drömlandskap utanför den fysiska kroppen svävar älvan Jacaranda mellan olika mentala tillstånd i sökandet efter total frigörelse.” Med inspiration av stilar som house, hiphop och experimental visualiserar kreatören Mona Namér sin inre värld.

Mona Namér är dansare och koreograf från Göteborg och medlem i danskompaniet Twisted Feet DC. Med utbildning på Broadway Dance Center i New York har hon senare bott och jobbat i Paris, London och Johannesburg. Bland Monas meriter finns samarbeten med Little Dragon, Branko och Aurelia Dey. Hon har koreograferat och dansat på AFROPUNK Brooklyn, Kampnagel Live Art Festival Hamburg och Way Out West, samt medverkat i 5 Degrees på Stora Teatern, Wallstreet på Göteborgsoperan och Kungarnas Gård på Folkteatern.

Dans och Koreografi: Mona Namér
Musik: Little Dragon
Kostym: Gabriela Vallejos Castro (ABCG Studio)

Jack Wang. Foto: Tony Hultén

Jack Wang / Treasure 珍爱 / 26 mars

I denna föreställning förkroppsligas motgångar som kommer i livets väg. Hur väljer vi att hantera dem? Vilka paradoxer finns att finna i mörkret? I en omvälvande blandning av popping, dubstep och känsla får vi följa med på resan efter svaret.

Jack Wang är en av medlemmarna i professionella danskompaniet Twisted Feet DC och specialiserad inom stilarna popping samt locking. Under sina många år som professionell dansare har Jack varit gästlärare på Kinas Artistiska Universitet och även tävlat såväl som uppträtt runt om nationell och internationellt. Bl.a. med Twisted Feets olika projekt som lanseringen av Volvo Trucks och med föreställningen Wallstreet.

 

Laces Creations. Foto: Magnus Egger

Laces Creations 26 (& 3) mars 

För info se ovan.

Ta hand om varandra!

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall