Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall

Speltillfällen
Priser

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Om teatern

Stora Teatern är ett namn som förpliktigar. I över 150 år har Göteborgarna kommit hit för att skratta, gråta, förundras och förföras under kristallkronorna.

Ett och ett halvt sekel av scenkonst i alla former, mitt i Göteborgs hjärta. Vad kan då passa bättre än att Stora Teatern idag är Göteborgarnas egen gästspelsscen, som en del av Göteborgs Stads kulturförvaltning?

Stora Teatern har som ambition att bli nordens främsta gästspelsscen för scenkonst. Här bjuds det på oförglömliga upplevelser du inte hittar någon annanstans i Göteborg.

Vem du än är, finns det någonting för just dig i vårt omfångsrika program. Det kan vi lova.

Stora Teatern är Göteborgs scen för svenska och internationella gästspel. Här upplever du allt från nycirkus till världsmusik-konserter och filosofiska samtal. Ambitionen är att vara en plats där kulturintresserade göteborgare möter ett rikt utbud, bestående av det mest underhållande, samtida, utmanande och ibland oväntade inom cirkus, teater, scenkonst, musik och samtal. Stora Teatern samarbetar även med ett antal aktörer som alla är ledande inom sitt område.

Tillsammans med Cirkus Cirkör är Stora Teatern initiativtagare till Cirkus i Väst – ett initiativ för att utveckla möjligheterna att uppleva och utöva samtida cirkus i Västra Götaland. Cirkus i Väst drivs med stöd av Västra Götalandsregionen. Stora Teatern är också en del i nätverket Be SpectACTive som är ett publikutvecklingsprojekt med fokus på delaktighet.

Stora Teatern är en anrik byggnad. Huset invigdes redan 1859 under namnet Nya Theatern. Namnet Stora Teatern tillkom år 1880. Göteborgs Handels- och Sjöfarts Tidnings huvudredaktör, Sven Adolf Hedlund, var den drivande kraften bakom teaterns tillblivelse.

Den vackra och rikt utsmyckade salongen med sina tre balkonger, takmålningar och stora ljuskrona är bevarad i originalskick, även om ljuset idag är elektriskt istället för gasdrivet. Under större delen av 1900-talet, fram till bygget av Göteborgsoperan, var Stora Teatern Göteborgs främsta opera- och musikalscen.

Stora Teatern med sina 6350 kvm är numera förklarat som byggnadsminne. Under 2000-talet renoverades byggnaden invändigt för uppåt 60 miljoner kronor och därtill skapades även ett flertal konsert-, fest- och restauranglokaler.

I dag drivs den konstnärliga verksamheten på Stora Teatern i regi av Göteborgs Stads kulturförvaltning. Startskottet gick 2012, i och med att Pusterviksteaterns verksamhet flyttade in i huset. Restaurangverksamheten drivs av Stureplansgruppen.

 

Foto: Daniel Grizelj