Priser
Ordinarie pris

250 kr

Barn/ ungdom/ student tom 25 år

150 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Foto: Urban Jörén

Foto: Urban Jörén

Foto: Urban Jörén

Foto: Urban Jörén

Foto: Urban Jörén

Foto: Urban Jörén

Gammalt event!

Cullbergbaletten & Dramaten

The Mental States of Sweden in Dance

Onsdag

29 nov

19:00
ca 1 tim 15 min

Scen/Plats

Stora scenen

Kristallbaren öppnar kl 18

Cullbergbaletten & Dramaten

The Mental States of Sweden in Dance

The Mental States of Sweden in Dance är en fortsättning på Mattias Anderssons uppmärksammade dokumentära The Mental States of Gothenburg och The Mental States of Sweden. Föreställningen är ett samarbete mellan Cullbergbaletten och Dramaten. Premiär den 8 september 2017 på Elverket.

Regissören Mattias Andersson fortsätter att undersöka landets tillstånd, denna gång gestaltat med dans i samarbete med Cullbergbaletten. Det är första gången som Mattias Andersson arbetar exklusivt med dansare.

Liksom i de tidigare uppsättningarna är utgångspunkten ett omfattande dokumentärt intervjuprojekt genomfört tillsammans med sociologer och researchers. Människor från skiftande sociala bakgrunder, från norr till söder i Sverige, svarar på frågan: “Finns det någon särskild händelse i ditt liv som du skulle vilja se dansad av Sveriges främsta danskompani?”. Föreställningen arbetas fram utifrån svaren. The Mental States of Sweden in Dance ska på dansens villkor fånga ett slags mentalt tillstånd av Sverige idag. Ett 50-tal personer kommer att intervjuas och de autentiska rösterna finns med i föreställningen som en ljudinstallation.

– Det är oerhört inspirerande att arbeta med dansare för en danskontext. Många av mina största scenkonstupplevelser har varit just dansföreställningar. Jag hoppas också att med detta samarbete kunna vidareutveckla mina tankar om kroppen, rummet, verklighet, fiktion och hur en människas livsberättelse kan transformeras till scenisk gestaltning, säger Mattias Andersson.  

Mattias Andersson påbörjade sina dokumentära sceniska undersökningsprojekt med föreställningen The Mental States of Gothenburg på Angereds Teater 2006. Projektet fick en fortsättning på Dramaten 2013 med The Mental States of Sweden.

Mattias Andersson är verksam som dramatiker och regissör och sedan 2006 konstnärlig ledare för Backa Teater som tillhör Göteborgs Stadsteater. Mattias Anderssons pjäser har spelats på bland annat Dramaten, Stockholms Stadsteater, Göteborgs Stadsteater, Malmö Stadsteater och internationellt i Danmark, Norge, Finland, Tyskland, Ryssland, Rumänien och Serbien. 2006 nominerades Mattias Andersson till Nordiska Dramatikerpriset. Han tilldelades Svenska Ibsenpriset 2007 och för sin uppsättning av Brott och straff på Backa Teater fick han Expressens teaterpris 2007, Svenska Teaterkritikers pris 2007 och nominerades till Dagens Nyheters Kulturpris. Uppsättningen Lille Kung Mattias på Backa Teater tilldelades Svenska Teaterkritikers pris 2009. Radioteaterversionen av Brott och straff vann dramaklassen i internationella Prix Marulic 2010. Andersson tilldelades Svenska Dagbladets Thalia-pris 2013. Flera av Mattias Anderssons regiuppsättningar har också blivit inbjudna till internationella festivaler i. Belgrad, Washington, Köln, Helsingfors. 2015/2016 var han aktuell med en uppsättning av Dostojevskijs Idioten på Dramaten och våren 2016 med en internationell samproduktion, The Misfits, för det europeiska teaternätverket Prospero. Hösten 2016 spelas Anderssons Deformerad Persona på Dramaten.

Uppsättningen är ett samarbete mellan Cullbergbaletten och Dramaten.

Regi: Mattias Andersson
Scenografi och kostym: Martin Falck
Ljuddesigner och kompositör: Anna Sóley Tryggvadóttir
Ljusdesign: Charlie Åström
Intervjuare: Shang Imam

Introduktion – Mattias Andersson

Kl 18.15 i Kristallfoajén, längd ca 30 min

Möt kvällens regissör Mattias Andersson i ett samtal med Lis Hellström Sveningson, teater- och danskritiker.

Visa mer
Gammalt event!

DRAMATEN

EN NATT I DEN SVENSKA SOMMAREN. En pjäs av Erland Josephson baserad på inspelningen av Andrej Tarkovskijs sista film Offret.

Läs mer om föreställningen

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall