Om nycirkus
Vad är nycirkus egentligen? Stora Teatern är idag Sveriges främsta scen för den populära konstformen nycirkus. Varje år presenterar vi minst sex svenska och internationella föreställningar, med de främsta artisterna i nycirkusvärlden. Men hur ska man beskriva konstformen, som kan ta sig många olika uttryck? Vår producent Pernilla Appelqvist förklarar...
Barcode Circus / Sweat & Ink.
Du går på din första nycirkusföreställning. Det är en poetisk, stillsam upplevelse och du älskar det. Nästa gång Stora Teatern visar nycirkus går du dit igen och förväntar dig en likartad upplevelse. Men den här gången visas ett fartfyllt, humoristiskt spektakel. Kanske blir du förvirrad, till och med besviken. Vad är nycirkus för en märklig genre, egentligen? Så här ligger det till:
Nycirkusen växte fram i Frankrike under 1970-talet. Den traditionella cirkusens popularitet hade då börjat dala, och cirkusartisterna sökte efter alternativa uttryck där deras speciella talanger kunde komma till sin rätt. Tillsammans med andra konstnärer började de utveckla en ny konstform.
Moderna cirkuskompanier strävar efter att skapa en helhetsupplevelse och vill inte bara presentera en mängd häpnadsväckande cirkusnummer efter varandra, som den traditionella cirkusen vanligtvis gör. Ibland kan föreställningen till och med vara en sammanhållen, linjär berättelse. Man blandar ofta olika konstnärliga uttryck, till exempel dans, teater, projektioner, bildkonst och musik, men utmärkande för en nycirkusföreställning är att den brukar innehålla inslag från någon av de vanligaste cirkusdisciplinerna – exempelvis akrobatik, jonglering, lindans och trapets.
Resultatet av mötet mellan dessa olika konstarter och temperament kan bli en akrobatisk fest med överraskande estetik och obruten energi som i FINALE med Berlin-baserade kompaniet Analog the Company som visas på Stora Teatern våren 2020. Eller en uppvisning i blandningen av komik och akrobatik som i UN POYO ROJO med argentinska kompaniet Poyo Rojo. Det kan också vara rörande vackert som när Barcode Circus utforskar vikten av mänskliga relationer och minnets betydelse med hjälp av cirkuskonst i föreställningen SWEAT & INK.
På Stora Teatern vill vi presentera bredden inom nycirkusen och visa på vilken mängd olika typer av fantastiska föreställningar det finns. I nycirkusen kan allt hända – det enda du kan förvänta dig är något oväntat.
Pernilla Appelqvist, producent på Stora Teatern och cirkusfantast.
Liten cirkusordlista:
Cyr Wheel: stor ring gjord av aluminium som akrobaten står i eller snurrar runt sig.
German Wheel: Liknar Cyr Wheel, men här används dubbla ringar.
Kinesisk mast: mast som används för att göra horisontell eller vertikal akrobatik på.
Luftakrobatik: akrobatik i hängande redskap, såsom trapets, ring eller tyg.
Objektsmanipulation: olika typer av jonglering och användande av särskild rekvisita.
Parakrobatik: Akrobatik som görs tillsammans.
Russian bar: lång elastisk bräda som lyfts av två personer, och en tredje person gör höga volter på.
Teeter board: liknar en gungbräda som akrobater hoppar och gör volter på.