Speltillfällen
Priser

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Publikens val

Vi har bjudit in göteborgspubliken att lägga program på Stora Teatern. En publikgrupp har samtalat sig fram till vilken föreställning de helst vill se på Stora Teaterns scen i vår och nu har de gjort sitt val. Tillåt oss presentera: Den Svenska Sonen / Riksteatern!

Foto: Klara G

Under året samarbetar Stora Teatern med en publikgrupp som är med och bestämmer vad som ska visas på Stora Teatern under våren 2020. Det är processen som står i fokus och tillsammans med producenter från Stora Teatern ser gruppen på föreställningar och diskuterar vad man gillar och vill se mer av. Nu kan vi presentera årets första Publikens val:

den svenska sonen / Riksteatern

Ett unikt drama om adoption och en människas längtan att hitta hem.

Jo är adopterad från Colombia och uppvuxen i en småstad i Sverige. Föreställningen utspelar sig i Jos barndomshem, runt middagsbordet, där Jo och hens partner är på besök för att träffa föräldrarna. Familjehemligheterna hopar sig och den oundvikliga uppgörelsen går inte längre att väja inför.

Med sin kvickhet och rapphet tar Joel Mauricio Isabel Ortiz, skådespelare och regissör, sig an en tung verklighet med en komisk lättsamhet. Hen ger oss en unik pjäs som lyfter frågor om hur det är att leva i ett mellanförskap och som hbtq-person. Produktionen är ett samarbete med Unga Klara.

Våren 2018 debuterade hen som författare på Norstedts förlag med sin kritikerrosade roman Sången om en son. Den svenska sonen blir Joels debut som dramatiker.

Eftersamtal i Kristallfoajén: Adoptionens pris

Med avstamp i föreställningen problematiseras frågan om adoption tillsammans med regissören för kvällens föreställning Joel Mauricio Isabel Ortiz och Tobias Hübinette, docent i interkulturella studier vid Karlstads Universitet.

Den Svenska Sonen – Tisdag 21 april kl 19

Köp biljett här.

Publikens val – en del av Be SpectACTive

Be SpectACTive är ett publikutvecklingsprojekt med fokus på delaktighet. Nätverket består av 19 parter från 18 länder i Europa. Tillsammans ska de utveckla och utforska vägar att skapa kulturprogram och scenkonstproduktioner i närmare dialog med sin lokala publik.

I praktiken innebär Be SpectACTive att Stora Teatern och Göteborgs dans- och teaterfestival knyter en aktiv publikgrupp till verksamheten. Gruppen får möjlighet att följa en programläggningsprocess, få förståelse för verksamhetens mål och ges en budget att lägga eller föreslå programinnehåll. En annan del i projektet innebär att Stora Teatern är värd för tre olika dans- och teaterresidens och erbjuder replokal, boende och sammanhang för produktioner från de olika partnerscenerna. Under projektperioden kommer dessutom en produktion från Göteborg att samproduceras, vilket innebär att en produktion från Göteborg tas fram i residens på tre platser i Europa med premiär i Göteborg år 2021.

Parterna som ingår är olika kultur- och scenkonstinstitutioner, med såväl festivaler, gästspelsscener, kulturcenter och universitet från olika delar av Europa. Projektet finansieras genom EU:s kulturprogram Kreativa Europa och har dessutom stöd från Västra Götalandsregionen.

Läs mer om Be SpectACTive här.

DRAMATEN

EN NATT I DEN SVENSKA SOMMAREN. En pjäs av Erland Josephson baserad på inspelningen av Andrej Tarkovskijs sista film Offret.

Läs mer om föreställningen

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall