Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall

Speltillfällen
Priser
Ordinarie pris

375 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Foto: Olof Grind

Gammalt event!

Ale Möller

Xeno Manía

Måndag

26 apr

19:00
ca 1h 30min

Scen/Plats

Stora scenen

Kristallbaren öppnar kl 18

Ordinarie

375 kr

Köp

Ale Möller

Xeno Manía

Aktuell med nya albumet Xeno Manía ger sig Ale Möller ut på turné våren 2021. Bandet är ett riktigt ”all star band” där varje medlem är ett starkt namn med en egen karriär.

Detta niomannaband spelar musik av och med Ale Möller, och vi får höra hans fascination över melodiernas rytmiska kraft. Här finns det som är signifikant för Ale Möllers stora konstnärskap – instrumentalmusik med influenser från hela världen! Ales musik blir aldrig mainstream och han lyckas kombinera det traditionella med nya ögon och öron på det musikaliska innehållet.

–Jag vet att det finns folk som blir irriterade och olustiga av att möta det man är ovan vid. För mig är det tvärtom. Jag blir uppiggad och glad. Inte minst i musikens värld. Därför fick detta nya projekt heta Xeno Manía: Lusten till det främmande.”, berättar Ale.

–Man är ju olika. Själv är jag obotlig xenoman. Jag har alltid blivit stimulerad, glad och upprymd när jag möter det som är annorlunda. Andra är på ett annat sätt, blir obehagliga till mods. Jag tror inte att man skall moralisera kring detta. Dessa reaktioner ligger på instinktsnivå. Moralisera skall vi däremot göra när politiska krafter exploaterar xenofobi och gör politik av den.”, fortsätter han.

Xeno Manía – ”fyra platser, fyra spelmän”
–Det är märkligt hur vissa platser och vissa musiker jag har mött lever väldigt kraftfullt i mig. Denna musik är tillägnad fyra av dem. Ingen av dem lever längre, men deras förhållningssätt, energi och musikaliska berättarförmåga är en stark drivkraft för mig.

I byn Toubab Diayallow några mil söder om Dakar i Västafrika levde Gibril Bah, en fantastisk mästare på serefolkets ensträngade fiol riti. På resa i Bengalen mötte jag Tarak das Baul, en stor guru i den urgamla tradition han var en del av, men samtidigt med otrolig energi och närvaro. I byn Kärvsåsen norr om Rättvik i Dalarna bodde Röjås Jonas. Hans intensiva sätt att spela sina polskor på fiolen tog ofta andan ur mig. I byn Ambelas på ön Paros i den grekiska ögruppen Kykladhes bodde sångaren Barba Thodoros. Jag var strax över tjugo. Han var strax över sextio. Vi blev vänner. Musikens mångfald skall inspirera och förena människor. I den storslagna sättningen i Xeno Manía ingår bl.a. dubbla slagverk och många blåsare, berättar Ale Möller.

Ale Möller – div instrument
Jonas Knutsson – saxar
Anna Malmström – klarinetter
Johan Graden – piano/keyboard
Kerstin Ripa – horn
Erik Rydvall – nyckelharpa
Felicia Westberg – bas
Liliana Zavala – percussion
Robin Cochrane – percussion

På grund av rådande restriktioner är föreställningen tyvärr inställd. Du som köpt biljett kommer att kontaktas av vårt biljettkontor för återköp.

Visa mer
Gammalt event!

Svalbard Company

Med stor inlevelse, energi och en gnutta galenskap intar prisbelönta Svalbard Company scenen för att med högklassig cirkuskonst peka på det mest djuriska inom det mänskliga beteendet.

Läs mer om föreställningen