Speltillfällen
Priser
Ordinarie pris

255 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Gammalt event!

WINHILL / LOSEHILL

Lördag

05 dec

19:00

Scen/Plats

Stora scenen

Ordinarie

255 kr

Köp

WINHILL / LOSEHILL

Winhill/Losehill debuterade 2012 med Swing of Sorrow, ett album som formats under flera års arbete. När Jonas Svennems mor Karin några år tidigare var svårt sjuk i cancer blev musiken det enda uttrycket som gick att finna för alla motstridiga känslor: kärlek, ilska, oro och hopp. Då Karin gick bort fortsatte musiken att bli en kanal för sorgen. Jonas fick sällskap i källaren i Umeå där familjen hade en replokal av vännen Carl Åkerlund, som blev ombedd att skriva texter till musiken.

Samma år, 2007, fann Winhill/Losehill sin form som band, då flera vänner anslöt. De kommande fyra åren fortsatte Jonas Svennem och medproducenten Henrik Nybom med ett ambitiöst och noggrant arbete som kommit att forma Winhill/Losehills tidlösa och unika sound. Under hösten och vintern 2011 valde kritikerhyllade Deportees att ta med sig Winhill/Losehill som förband på sin utsålda Sverigeturné. Därigenom fick också en större publik möjlighet att möta bandet, som i samband med turnén släppte sin första singel ”Tell Her She’s the Light of the World”.

Winhill/Losehill hyllades unisont för det 19 låtar starka debutalbumet när det släpptes i februari 2012. DN:s Niklas Wahllöf gav albumet 5/5 och skrev: ”Det är fruktansvärt bra. En fantastisk debut.” Kristin Lundell gav albumet 5/6 i SvD och skrev bl. a. ”Swing of Sorrow är en sällsynt vacker skildring av det som är starkast av allt men samtidigt så skört att det på en sekund kan vara försvunnet.”

Efter skivans fina mottagande hos publik och kritiker har bandet turnerat flitigt och kommit att spela i klubbmiljöer såväl som på några av de finaste scenerna runtom i Sverige. De gjorde två spelningar på Dramaten inom loppet av ett år – först en intim spelning på Lejonkulan för ett 70-tal personer, sedan ett slutsålt Stora Scenen ett år senare. GAFFA gav konserten högsta betyg och kallade den ”en utomkroppslig, närmast religiöst storslagen upplevelse”.

Medan de skrivit låtar och spelat in nya skivan de senaste två åren har de samtidigt spelat med både Göteborgssymfonikerna i konsertserien Popical och med Norrlandsoperans Symfoniorkester i ett unikt samarbete som dirigerades av den hyllade Hans Ek. Både samarbetena kom till genom att orkestrarna, efter att ha hört Swing of Sorrow och noterat de orkestrala kvaliteterna i musiken, tog kontakt med bandet.

Orkestersamarbetena har haft stor inverkan på de klanger och sound som hörs i de nya låtarna. ”Vi har verkligen fått möjlighet att utveckla och skapa efter våra musikaliska visioner på den här skivan”, säger Henrik Nybom, som spelar trummor i bandet och som tillsammans med Jonas Svennem och Kalle Lundin skrivit arrangemangen till skivan. Den 4 februari 2015 släpps nya albumet Trouble Will Snowball.

Vad gäller andra influenser nämner bandet Fleetwod Mac, György Ligeti, Rufus Wainwright, Igor Stravinskij och The Band. Titeln till Trouble Will Snowball kommer från ett citat av Levon Helm, trummisen i The Band, ur dokumentären Ain’t in it for My Health: ”You get behind financially, and once you get behind financially, you seem to get behind spiritually and your luck turns against you. The tide starts rolling against you. You get against the wind. And I don’t know, it seems like trouble will snowball.”

Med det nya albumet fortsätter bandet att förmedla angelägna berättelser, med en rikare bredd på teman men med samma personliga tilltal: ”Förra skivan var ett personligt, på sätt och vis slutet rum som vi bjöd in lyssnarna till. Nu har vi öppnat fönstren och skapat korsdrag”, säger bandets textförfattare Carl Åkerlund.

”Trouble Will Snowball är som tio olika filmer” säger Jonas Svennem, sångare och låtskrivare i bandet. ”Det finns en dramatik och ett berättande både i musiken och texterna som kan kännas väldigt filmisk.”

Sedan förra skivan har gitarristen Daniel Nyström slutat i Winhill/Losehill. Samtidigt har violinisten Sofia Högstadius, som spelade på flera spår redan på debutalbumet och följt med live en längre tid, kommit att bli fast medlem i bandet. Alla medlemmar är uppvuxna i Umeå, men bor idag utspridda mellan Stockholm, Göteborg och Umeå.
Winhill/Losehill är:

Jonas Svennem (sång, klaviatur)
Henrik Nybom (trummor)
Carl Åkerlund (textförfattare)
Sofia Högstadius (violin)
Petrus Sjövik (bas)
Kalle Lundin (klaviatur, gitarr)

Petrus Sjövik är även prisbelönt filmfotograf – 2014 vann han en Guldbagge i kategorin Bästa Foto med filmen Ömheten.
Alla låtar på nya skivan är inspelade och mixade i Decibel Studios i Stockholm av Måns Lundberg (bror till Jonas Svennem), som bl. a. även mixat Veronica Maggios album ”Handen i fickan fast jag bryr mig”, samt mixat och delvis producerat Håkan Hellströms album ”Det kommer aldrig va över för mig”. Trouble Will Snowball är producerad av Jonas Svennem och Henrik Nybom.

Arr: Frihamnen Event & United Stage

Visa mer
Gammalt event!

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall