Speltillfällen
Priser
Ordinarie pris

0 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Gammalt event!

Kulturkalaset

Musikteater WAO/Tjära Människa

Onsdag

16 aug

16:00
ca 1 tim

Scen/Plats

Kristallfoajén

Gratis inträde

Köp

Kulturkalaset

Musikteater WAO/Tjära Människa

Tjära människa är en föreställning om vissångaren, poeten och människan Vilho Ollikainen, fritt tolkad av folkmusiken Jan Johansson (JORD, Pajala-Tatawin m m). 

Vilho Ollikainen fanns i det jordiska 1934-98, därefter i anden närvarande.

Han levde, sjöng, tyckte, kände och tänkte, om existensen, kärleken, mörkret. Om naturen, människan och barnet i oss, om politik, maktspel och världens gång. Ofta kom han till uttryck i sin kammare i Ullatti, men många gånger också på scen tillsammans med JP Nyströms.

Vilho efterlämnade en stor, vacker skatt åt sin eftervärld; mängder av nedtecknade och inspelade visor, psalmer, dikter, ordspråk, samhällsanalyser, tankar för dagen, teckningar, foton, skulpturer. På finska, meänkieli och svenska.  Det har Tornedalsteatern tagit intryck och inspirerats av i föreställningen Tjära människa.

Manus: Regina Veräjä och Jan Johansson
Regi: Markus Forsberg

“En människa är jag ock skall så betraktas”. Ollikainen Vilho, poet 102

KONSERTEN med WAO (Wilho Akseli Ollikainen)

Vissångaren, poeten och människan Vilho Akseli Ollikainen levde på jorden 1934-1998. Genom sång, musik, bild, form och poesi liksom genom sin starka personlighet, gav Vilho sin syn på saken. I byn Ullatti, öster om Gällivare, levde, sjöng, kände och tänkte Vilho om existensen, kärleken och mörkret. Om naturen, människans villkor och världens gång. Ofta hemma på kammaren men ibland även på scen tillsammans med folkmusikgruppen JP Nyströms. Vilho efterlämnade en mycket stor mängd visor, ordspråk, bilder, skulpturer, texter och samhällsanalyser på meänkieli, finska och svenska.

Medlemmarna i gruppen WAO, som består av musikanter bl a från JP Nyströms, JORD och JPP har alla på olika sätt inspirerats och berörts av Vilhos konstnärsskap och lagom till Tornedalsteaterns premiär av Tjära människa – pjäsen om Vilhos liv – i oktober 2014, bildades gruppen som sedan dess turnerar under namnet WAO (Wilho Akseli Ollikainen).

Göran Eriksson – kontrabas, sång
Markus Falck – tramporgel, durspel
Susanne Rantatalo – sång
Jan Johansson – dragspel, sång
Arto Järvelä – fiol, kantele, sång

Visa mer
Gammalt event!

DRAMATEN

EN NATT I DEN SVENSKA SOMMAREN. En pjäs av Erland Josephson baserad på inspelningen av Andrej Tarkovskijs sista film Offret.

Läs mer om föreställningen

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall