Speltillfällen
Priser
Ordinarie pris

200 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Foto: Danny Willems

Foto: Danny Willems

Foto: Danny Willems

Ultima Vez / Wim Vandekeybus

Speak Low if you Speak love...

Fredag

26 aug

20:00
ca 1h 35min

Scen/Plats

Stora scenen

Ingår i Göteborgs dans- och teaterfestival

Ordinarie

200 kr

Köp

Ultima Vez / Wim Vandekeybus

Speak Low if you Speak love...

Det välkända belgiska danskompaniet Ultima Vez bjuder i verket Speak low if you speak love... på en musikalisk och känslosam resa, med livemusiker på scen. Vi är mycket stolta över att kunna presentera Ultima Vez och Wim Vandekeybus till årets festival.

Den belgiske koreografen och filmregissören Wim Vandekeybus har ännu en gång skapat en unik koreografi, den här gången med utgångspunkt i det som styr stora delar av våra liv: kärlek. Vandekeybus menar att kärlek är den mest abstrakta och nyckfulla av alla våra känslor. Det kan flytta berg, och skapa höjder och djup. Det ger styrka – men skapar fruktansvärd smärta när det inte går din väg.

Vandekeybus ville i Speak low if you speak love… att musikens kraft på scen skulle vara lika oemotståndlig som kärlekens. För att framhäva det intensiva kärleksdramat som utspelar sig på scen behövdes musik. Därför har han återigen valt att samarbeta med den belgiske gitarristen Mauro Pawlowski, vars musik är inspirerad av klassiska och mytologiska historier om kärlek. Musiken framförs live av Pawlowski och hans band i ett unikt samarbete med den karismatiska sydafrikanska sångerskan Tutu Puoane. Tillsammans gör de musik som går rakt in i hjärtat.

Trots att Speak low if you speak love… innehåller musik, kan det varken betraktas som en opera eller en musikal i ordets traditionella bemärkelse. Istället är det en dramatisk och rörande kombination av experimentell och klassisk musik. Sammantaget är Speak low if you speak love… en mix av experimentell musik och klassisk berättartradition. Tillsammans influerar och utmanar dessa två element varandra, och skapar ett fascinerande och medryckande drama.

Ultima Vez anses vara ett av Europas främsta danskompanier. Det grundades 1986 av den omskrivne Wim Vandekeybus. Sedan dess har Ultima Vez utvecklats till ett brett internationellt, samtida danskompani, med stark bas i Bryssel och i Flandern.

Kompaniet har genom åren skapat ett eget sceniskt uttryck, där mötet mellan karaktäristiska Ultima Vez-artister och klassikt skolade dansare har resulterat i flera fysiskt utmanade koreografier. Spänning, konflikt, impuls, passion, instinkt och intuition är några av de ledord som är en viktig del av Vandekeybus arbete.

Ultima Vez besökte senast Göteborgs dans- och teaterfestival år 2000 med föreställningen In Spite of Wishing and Wanting. Den här gången intar de Stora Teaterns scen, med sin intensiva kärlekssaga.

Regi, koreografi, scenografi: Wim Vandekeybus.
Medskapare och på scen: Jamil Attar, Livia Balazova, Chloé Beillevaire, David Ledger, Tomislav English, Nuhacet Guerra Segura, Sandra Geco Mercky, Maria Kolegova.
Original Musik (live): Mauro Pawlowski, Elko Blijweert, Jeroen Stevens, Tutu Puoane.
Dramaturg: Greet Van Poeck Ljus: Davy Deschepper, Wim Vandekeybus.
Ljud: Bram Moriau, Antoine Delagoutte.
Scenchef: Tom de With.
Produktion: Ultima Vez (Brussels, BE).
Samproduktion: Foundation Mons 2015 European Capital of Culture, KVS (Brussels, BE), Le manège.mons (Mons, BE), Festival de Marseille (Marseille, FR).
Med stöd från: desingel internationale Kunstcampus (Antwerp, BE).

 

Ingår i Göteborgs dans- och teaterfestival, gdtf.se

Visa mer

Ta hand om varandra!

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall