Speltillfällen
Priser
Ordinarie pris

0 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Gammalt event!

Kulturkalaset

Textival - japanskt författarbesök

Söndag

20 aug

17:00
ca 2 tim

Scen/Plats

Kristallfoajén

Gratis inträde

Köp

Kulturkalaset

Textival - japanskt författarbesök

Den japanska författaren och poeten Hiromi Ito gästar Textival. Inom ramen för programserien När våra läppar talar tillsammans läser Ito tillsammans med hennes svenska översättare Johanne Lykke Holm och Lisa Pääjärvi och samtalar med poeten och litteraturvetaren Karin Brygger.

Den feministiska ikonen Hiromi Itō gästar Textival

 När våra läppar talar tillsammans är en interdisciplinär programserie om begärets politiska potential och möjligheten till agens och motstånd inom litterärt skapande.

Under sammanlagt åtta tillfällen våren och hösten 2017 möts författare, poeter, konstnärer, curatorer, forskare och sexualupplysare under olika rubriker för att tillsammans närma sig frågor som rör begärets figurationer inom såväl den samtida som den äldre litteraturen och textbaserade konsten. Programmet består av läsningar och presentationer följt av fördjupande samtal om begär, kön, kärlek, sexualitet, subjektivitet, kropp, erotik och språkliga och litterära motståndsstrategier.

Hiromi Itō är född 1955 i Tokyo och anses vara en av samtidens mest framstående poeter i Japan. Hon debuterade 1978 och slog igenom stort i hemlandet under 70- och 80-talen. Hennes vardagsnära prosapoesi, med ämnen som kvinnligt erotiskt begär och moderskapets fröjder och plågor, bryter starkt mot den konstfulla, stiliserade och formstrikta japanska 1900-tals poesin. Med ett dramatisk direkt språk skriver Itō ett slags matriarkatets genealogi där stoff och material lika gärna hämtas från myter ur traditionen som från den egna erfarenheten och familjebakgrunden.

Hiromi Itō har publicerat ett tiotal diktsamlingar, flera prosaverk och essäsamlingar och finns utgiven på ett flertal språk. Inte minst genom det amerikanska urvalet Killing Kanoko (2009), har hon spritts och lästs internationellt. 2016 utkom på svenska Gratulerar till din förgörelse, ett urval av hennes produktion i översättning av Johanne Lykke Holm och Lisa Pääjärvi.

 

 

Visa mer
Gammalt event!

DRAMATEN

EN NATT I DEN SVENSKA SOMMAREN. En pjäs av Erland Josephson baserad på inspelningen av Andrej Tarkovskijs sista film Offret.

Läs mer om föreställningen

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall