Speltillfällen
Priser
Ordinarie pris

60 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Konst som motstånd

Möt Suzanne Osten

Måndag

20 feb

19:00
ca 1tim

Scen/Plats

Stora scenen

Ordinarie

60 kr

Köp

Konst som motstånd

Möt Suzanne Osten

Suzanne Osten är en av Sveriges mest stridbara regissörer, en betydelsefull feminist och har revolutionerat barn- och ungdomsteatern i Sverige. Denna kväll samtalar hon med teaterkritikern Pia Huss om sitt konstnärskap och sin syn på konstens roll under rubriken Konst som motstånd.

Suzanne Osten är en av de ledande pionjärerna inom utvecklingen av teater för barn och unga. 1975 grundade hon Unga Klara där hon arbetat som regissör och konstnärlig ledare fram till sommaren 2014. Därefter har hon regisserat på många av de stora scenerna, tex Göteborgs Stadsteater och nu senast på Dramaten med den hyllade föreställningen Falla ur tiden.

På 1980-talet långfilmsdebuterade Osten med filmen Mamma. Hennes filmer handlar ofta om politiska frågor, t.ex Skyddsängeln, om den politiska terrorismen eller Tala! Det är så mörkt som tar upp nynazismens framväxt på 1980- och 1990-talen. Hennes senaste film Flickan, mamman och demonerna tar upp den svåra frågan om ett barn som lever sin med psykisk sjuk mamma.

Osten har varit professor i regi vid Dramatiska Institutet, hon är hedersdoktor vid Lunds universitet och har belönats med många fina priser – bl.a en guldbagge för filmen Bröderna Mozart.

Pia Huss skriver teater- och cirkuskritik för bland annat Dagens Nyheter

 

Video med Suzanne Osten från Womens march med Pussyhats: http://www.svt.se/opinion/kvinnorna-svarar-trump-med-gladje-och-humor

KONST SOM MOTSTÅND

Konst som motstånd är en serie möten med aktuella konstnärer som använder sin konst medvetet, för att förändra något i samhället.  Det kan vara en bildkonstnär, filmare, författare, musiker eller scenkonstgrupp. Viljan att påverka och förändra med sin konst är den gemensamma nämnaren.

Exempel på personer som gästat Stora Teatern på detta tema är ikonen Silvana Imam, konstnären/regissören Anna Odell, grafittikonstnären Carolina Falkholt, filmaren Ruben Östlund, konstnären Makode Linde, poeten/aktivisten Athena Farrokhzad, progglegendaren Mikael Wiehe och musikern/poeten Mattias Alkberg.

Visa mer

Ta hand om varandra!

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall