Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall

Priser
Ordinarie pris

195 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Malmö Dockteater

Skvalpet – Ett ultrarealistiskt dockkammarspel för vuxna i skala 1:18.

Tisdag

31 okt

19:00
ca 1 tim 50 min utan paus

Scen/Plats

Gradängscen

Ordinarie

195 kr

Köp

Malmö Dockteater

Skvalpet – Ett ultrarealistiskt dockkammarspel för vuxna i skala 1:18.

Malmö Dockteater gästade Stora Teatern för två år sedan med "Funktionell dumhet", baserad på Roland Paulsens bok "Vi bara lyder – en berättelse om arbetsförmedlingen". Nu är de tillbaka med uppföljaren - ett nyskrivet dockkammarspel för vuxna.

”Om det bara finns 40 000 jobb, så antingen delar vi på de jobben som finns, och så får vi ha lågpresterande människor som både är halta, lytta, psykiskt sjuka, blinda, döva, rullstol, knäpp fast det inte syns, snygga med opererade tuttar som bara tycker om sin kropp – då får vi ha hela spektrat. Men då måste arbetslivet se annorlunda ut. Och där är jag nu igen tio år före min tid. För om tio år kommer det här att vara borta. För vi har inget kvar. Vi har bara skvalpet kvar!”.

– F.d. Generaldirektören för Arbetsförmedlingen, 2014

Citatet är hämtat från Malmö Dockteaters dokumentära debutföreställning Funktionell Dumhet och är inspirationskällan till den fristående uppföljaren Skvalpet. I Skvalpet förkommer det en annan föreställning som också heter Skvalpet, även den är inspirerad av samma citat. Dockan Erik Holmström har nämligen bestämt sig för att intervjua dessa lågpresterande människotyper och sätta ihop texterna till en samhällskritisk helaftonspjäs.

I en miniatyrvärld i dockskåpsformat får vi bevittna ett repetitionsarbete på en institutionsteater där livet och konsten inte flyter ihop, där heta politiska diskussioner uteblir och osannolika händelseförlopp aldrig inträffar.

Malmö Dockteater fortsätter här sitt arbete med autentiska intervjuer, vardagsrealism i dockformat och estetiska experiment. Med hjälp av 3D-printning, elinstallation och modellbygge bjuds publiken in i teaterarbetets vardag – kollationering, kostymprovning, löneförhandling, repetitioner och arbetsmiljö. Vi möter fastanställda skådespelare, skyddsombud, praktikanter och föreställningens regissör, tillika arbetsledare Erik Holmström.

Skvalpet är en ultrarealistisk dockteaterföreställning som på ett mycket lågmält sätt behandlar teman om makt, idealism, konst och kapitalism. Föreställningen hade urpremiär 9 januari 2017.

Idé, koncept & på scen: Erik Holmström
Regi: Erik Holmström & Andrea Edwards
Scenografi: Johan Bergman
Scenografi i scenografin: Sören Brunes
Attributmakeri: Sofia Andersson
Musikkomposition: Cecilia Nordlund & Lotta Wenglén

 

OM MALMÖ DOCKTEATER

Malmö Dockteater är Malmös nyaste teater och unika i Sverige med en dockteaterscen för vuxna. I ett möte mellan bildkonst och teater är vi ett laboratorium för konstruerad verklighet, mekaniska konstruktioner och estetik. Malmö Dockteater drivs av regissören och dramatiken Erik Holmström. Han föreställning har hyllats, fått priser och tagits ut till scenkonstbiennaler.

www.malmodockteater.com

Visa mer

Kid Koala

The Storyville Mosquito tar oss med på ett allkonstnärligt underverk i teknikens tecken. Allt sker till ett soundtrack av Kid Koala, välkänd scratch-dj och multimedia-artist. En del av Göteborgs dans- och teaterfestival.

Läs mer om föreställningen