Priser
Ordinarie pris

140 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

SKAPET

DIN HAND HAR GJORT ALLT DETTA

Tisdag

20 okt

18:00

Fler speltillfällen

3

Scen/Plats

Stora baletten

Ordinarie

140 kr

Köp

SKAPET

DIN HAND HAR GJORT ALLT DETTA

Vad är det som avgör vad som går till historien och vad händer med vår kreativitet när de enda konstnärerna vi känner till är män?

Föreställningen rör sig i minnesluckorna runt fyra historiska kvinnor och deras konstnärskap. Konstnärer som väckte stor uppmärksamhet under sin samtid men trots detta inte fått någon framträdande plats i historien:

– Anne-Charlotte Leffler (1849-1892). Svensk dramatiker och författare. Ansågs under sin tid vara en av Sveriges främsta och mest nyskapande skribenter.

– Élisabeth-Caude Jacquet de La Guerre (1665-1729). Fransk cembalist och kompositör. Den första kvinnan att komponera opera i Frankrike.

– Artemisia Gentelischi (1593-1652). Italiensk barockmålare. Populär vid flera av de europeiska hoven under sin samtid och har i modern tid uppmärksammats för sitt sätt att avbilda händer – muskulära, realistiska och kapabla.

– Louise Farrenc (1804-1875). Fransk pianist och kompositör, så småningom även professor i pianospel vid musikkonservatoriet i Paris. Farrenc var den första kvinnan i landet med den professuren.

Skapet välkomnar dig till en fartfylld, skarp och lätt euforisk scenupplevelse i kreativitetens tecken. Med blandade berättarformer som dans och fysisk teater tar vi med publiken på en resa in, ut och genom historien.

Efter kvällens föreställning bjuder vi på ett samtal på temat med spännande gäster.

Skapet består av fem scenkonstnärer: Mika Mörner Sanne Skjervik Ragnhild Lennblad, Karolin Ankarcrona och Hanna Sundelius. Medlemmarna har sin bakgrund i olika fält och skapar sina produktioner tillsammans genom devisingprocesser.

 

EFTERSAMTAL
Efter föreställningen klockan 18 bjuder SKAPET in publiken att stanna kvar och lyssna till ett samtal. Vi vill diskutera vad den patriarkala historieskrivningen gör med oss som konstnärer och som samhällsmedborgare. Vidare vill vi tala om hur den påverkar historieundervisningen i skolan och hur skolan skulle kunna ta nytt grepp om ämnet. Till detta samtal har vi bjudit in Benedikte Esperi performanceartist, Birgitta Johansson Lindh lektor i teaterstudier och Astrid Hartmann programredaktör styrelseledamot i föreningen KVAST.
Samtalet leds av Fia Adler Sandblad, skådespelare och dramatiker.

I samarbete med: KULTURENS – studieförbundet för kulturutövare

Visa mer

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall