Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall

Priser
Ordinarie pris

250 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Foto: Frida Edlund

Foto: Frida Edlund

Slutsålt!

Sara Parkman

Vesper

Lördag

29 maj

19:00
ca 1h

Scen/Plats

Stora scenen

Kristallbaren öppnar kl 18

Ordinarie

250 kr

Köp

Sara Parkman

Vesper

Sara Parkmans andra soloalbum Vesper är och ger eko över generationsgränser, nationsgränser, trosgränser. Vesper är hjärtat som växer när "du måste finnas" allsjungs på Rågsveds karaoke. Vesper är skavsår, rosor och läppstift. Vesper är blanka ögon när vinden dånar över fälten och du inte kan urskilja var du slutar och naturen börjar. Vesper är det svartkalla isvattnet innan bastun omfamnar dig igen. Vesper är det latinska ordet för aftonbön, Vesper är ångesten, knutna nävar och nära till fulgråten (men det är okej). Vesper går dit det känns. Vesper är poesi, tryggheten, hemmahamnen.

Sara Parkman är folkmusiker, kompositör, tredje generationens prästbarn och violinist. Hennes andra soloalbum är titulerat Vesper efter det latinska ordet för aftonbön. Albumet är skapat tillsammans med kompanjonen Hampus Norén som också producerade debutalbumet Sara Parkmans Skog. Delar av albumet är inspelat i södra Dalarna, i Amasonmedlemmarna Amanda Bergman och Petter Winngbergs studio.

Bland de gästande musikerna finns bland annat Mats Edén, Maija Kauhanen, Selen Özan, Xenia Kriisin och prästen tillika pappan Lasse Parkman. Vesper är en fortsättning och ett flöde som bygger vidare på det spår Sara slagit in på under de senaste åren. Det är ett album som handlar om inre rum, tvivel och det radikala i att tro på någonting. Vad finner vi när vi rotar i det egna arven, och förstår att det inte går att vara kulturellt neutral?

Genom Vesper gräver Sara där hon och hennes förmödrar och fäder stått – nära kyrkan. Kristendomen har funnits i släkten Parkman sedan flera generationer tillbaka, på samma sätt som solidariteten funnits där. Det är de kulturella såväl som de musikaliska arven som här utforskas och tolkas genom distade tramporglar, körer, minimalism och evighetspolskor.

2016 kom det kritikerrosade debutalbumet Sara Parkmans skog där musiken beskrevs som en väv av poesi, grusvägar, 80-talssynthar, skogsdrömmar och flödande fioler. Tillsammans med Samantha Ohlanders skapade hon albumet och föreställningen Matriarkerna under 2017 med gäster som Lena Willemark, Ellika Frisell och Marie Selander. Hon har skrivit och turnerat med Riksteaterns hyllade föreställningar Nationalparken och Fäboland.

2017 vann Sara priset Årets Artist vid Folk- & Världsmusikgalan och 2018 vann Matriarkerna pris som Årets Album. 2019 tog hon emot SKAPs aktivistpris. Fäboland blev utvald till scenkonstbiennalen 2017 och 2018 fick hon stipendium från STIM. Hon har sommarpratat för P1 och samarbetat med artister såsom Fever Ray, Bob Hund och Silvana Imam.

Sara Parkman: sång och violin
Hampus Norén: elgitarr
Ellen Pettersson: trumpet
Juan Romero: percussion
Isabell Gustafsson-Ny: keyboards
Fanny Rapp: drumkit

 

Visa mer
Slutsålt!

Svalbard Company

Med stor inlevelse, energi och en gnutta galenskap intar prisbelönta Svalbard Company scenen för att med högklassig cirkuskonst peka på det mest djuriska inom det mänskliga beteendet.

Läs mer om föreställningen