Speltillfällen
Priser
Ordinarie pris

30 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Foto: Urban Jören

Gammalt event!

RIKSTEATERN

VAD ÄR DET SOM HÄNDER??

Måndag

07 dec

12:30

Scen/Plats

Gradängscen

Ordinarie

30 kr

Köp

RIKSTEATERN

VAD ÄR DET SOM HÄNDER??

En dissekering av rasism, fördomar och vårt historiska arv.

Nora Nilsson regisserade Riksteaterns succéföreställning Ingen fattar utom vi, utvald till Scenkonstbiennalen 2015. Nu gör hon ytterligare en föreställning för Riksteatern; en helt ny teaterhappening skriven av Erik Holmström med scenbild och kostym av Zofi Nilsson. Det blir en dissekering av rasism, fördomar och vårt historiska arv.

– Med humor och värme tar vi oss an ett svårt och viktig ämne. Föreställningen kommer att överraska både publiken och kanske även skådespelarna, säger Nora Nilsson.

Vad är det som händer? är en teaterhappening för högstadiet, gymnasiet och unga vuxna. Här möter publiken ett gäng excentriska forskare från det fiktiva Gaggenholmuniversitetet i Schweiz; medlemmar i gruppen K.U.V.T – Kommittén för utredande av världsliga tillstånd. Med sina mer eller mindre kontroversiella metoder forskar de i ämnen som fördomar, strukturer, hjärnan, hypnos, ekonomi, psykologi och alternativ juridik. Med hjälp av experiment, sketcher, specialeffekter och hårda fakta tar de publiken med på en maktresa genom historien till idag. Allt med ett direkt tilltal från forskarna som spelas av Anja Rajic, David Rangborg, Jonatan Rodriguez, Wayra Monasterio och Frida Stavnes.

Inspirationen till Vad är det som händer? kommer från Jane Elliots välkända och tankeväckande experiment Blue Eyes/Brown Eyes som belyser diskriminering. Med humor som en viktig faktor skapar föreställningen utrymme för tankar och reflektioner och utmanar invanda åsikter. Finns det egentligen någon som är helt fördomsfri?

Manus: Erik Holmström
Regi: Nora Nilsson
Scenografi och kostym: Zofi Nilsson
Skådespelare: David Rangborg, Anja Rajic, Jonatan Rodriguez, Frida Stavnes*, Wayra Monasterio*
(* Praktikant från Teaterhögskolan i Malmö)

Nora Nilsson har regisserat föreställningar som Ingen fattar utom vi (Riksteatern), Lolita av Edward Albee (Stockholm Stadsteater), Ursäkta skulle ni kunna svälta lite tystare vi försöker faktiskt skapa ekonomisk tillväxt härborta (Profilteatern), Bitterfittan (Smålands Musik & Teater), Vintertid (Göteborgs Stadsteater) och Det normala livet (Borås Stadsteater).

Erik Holmström är konstnärlig ledare för Malmö Dockteater. Han har satt upp föreställningar som SCUM-manifestet (Counterforce Produktion och Turteatern), Funktionell dumhet (Malmö Dockteater) och Teatermannen förändrar världen (Borås Stadsteater).

Zofi Nilsson har gjort scenografi och kostym till föreställningar som Ingen fattar utom vi (Riksteatern) Min vän fascisten (Uppsala stadsteater) samt kostym till Karlsson på taket (Göteborgs Stadsteater) och Vår klass (Teater Galeasen).

En produktion av Riksteatern.

Visa mer
Gammalt event!

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall