Speltillfällen
Priser
Ordinarie pris

60 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Foto: Dark Mofo

Konst som motstånd

Pussy Riot: Maria Aljochina

Måndag

12 nov

19:00
ca 1 tim

Scen/Plats

Stora scenen

Ordinarie

60 kr

Köp

Konst som motstånd

Pussy Riot: Maria Aljochina

I samband med den svenska releasen av boken "Riot Days" berättar författaren och Pussy Riotmedlemmen Maria Aljochina om deras protest mot Putins regim och åren i ett av världens tuffaste fängelser.

Maria ”Masha” Aljochina (född 1988) är rysk aktivist och medlem i punkgruppen Pussy Riot. Efter att gruppen genomfört en protestaktion mot Putin i Frälsarkatedralen i Moskva 2012, blev hon dömd till två års fängelse för “hooliganism motivated by religious hatred”. Hon blev placerad i en straffkoloni i Ural – ett av världens tuffaste fängelser. I boken Riot days, som ges ut av Teg Publishing i svensk översättning av Linda Skugge, berättar hon historien om Putins regim, protesterna och åren i fängelse.

Samtalsledare: Marit Kapla, redaktör för tidskriften Ord&Bild och tidigare konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival. Marit har även inom litteraturvetenskapen fördjupat sitt intresse för den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj, som fick Nobelpriset i litteratur 2015.

Efterhäng i Kristallbaren med DJ Demonika.

Samtalet förs på engelska.

I samarbete med Teg Publishing.

KONST SOM MOTSTÅND

Konst som motstånd är en serie möten med aktuella konstnärer som använder sin konst medvetet, för att förändra något i samhället.  Det kan vara en bildkonstnär, filmare, författare, musiker eller scenkonstgrupp. Viljan att påverka och förändra med sin konst är den gemensamma nämnaren.

Exempel på personer som gästat Stora Teatern på detta tema är ikonen Silvana Imam, konstnären/regissören Anna Odell, grafittikonstnären Carolina Falkholt, filmaren Ruben Östlund, konstnären Makode Linde, poeten/aktivisten Athena Farrokhzad, progglegendaren Mikael Wiehe regissören Suzanne Osten och musikern/poeten Mattias Alkberg.

Visa mer

Ta hand om varandra!

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall