Speltillfällen
Priser
Ordinarie pris

200 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

ABJEEZ

Golbang. Foto: Majid Modir

Parian.

Norouz

Onsdag

22 mar

19:00
ca 2 tim

Scen/Plats

Stora scenen

Kristallbaren öppnar kl 18. Kvällen innehåller paus.

Ordinarie

200 kr

Köp

Norouz

Fira nyår i mars? Varför inte? 300 miljoner kan inte ha fel! Abjeez, Golbang och Parian uppträder när Riksteatern och Stora Teatern bjuder in till en personlig norouz-newrozfest, ett alternativ till de stora festerna.

Nyåret som kallas norouz på persiska och newroz på kurdiska, betyder “ny dag” och infaller på Vårdagjämningen. Det är den viktigaste icke religiösa högtiden som firas av 200 miljoner människor i Iran, Kurdistan, Afghanistan, Tadzjikistan och på flera andra platser i världen, också av många i Sverige. Norouz-newroz har firats i över 4000 år som en hyllning till naturen och jorden och kan likställas med Sveriges Midsommarfirande.

ABJEEZ

– There’s a new fresh breeze, Here comes the Abjeez!

Abjee är det persiska slangordet för syster. Detta excentriska och livfulla band frontas av systrarna Melody och Safoura Safavi som på ett rebelliskt och säreget sätt ger uttryck för den moderna Iranska kvinnan!

Texter om livets gåtor sjungs på persiska, spanska och engelska mot en bakgrund av friskt blandade musikaliska stilar. Abjeez släpper sitt tredje fulländade album och bjuder in till fest!

GOLBANG

– Modern och gränslös världsmusik

Golbang är ett världsmusikband med ett helt eget sound. Bandnamnet betyder näktergalens sång på persiska och de åtta medlemmarna har bland annat persiska, balochiska, kurdiska, afghanska och svenska rötter. En väsentlig del i vad som skapar Golbangs magi är ljuden av olika kulturer som lyser igenom i deras låtar – och deras förmåga att improvisera.

Bandet grundades år 1994. Efter år 2000 tillkom professionella och studerade folkmusiker från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Då började man experimentera med att kombinera skandinaviska folkmelodier med afrikanska rytmer och influenser från Mellanöstern.

Golbang är på många sätt en reflektion av de åtta medlemmarna, och varje låt kan utföras på åtminstone åtta olika sätt. Mångfalden av rytmer som bandet använder sig av kan utvecklas till helt nya former, beroende på vem som lyssnar och tolkar.

Idag är Golbang ett av Skandinaviens mest populära världsmusikband med fyra skivor i bagaget. De har uppträtt på de flesta stora musikscener i Skandinavien och även på många scener runt om i världen.

”Progressiv världsmusik. Färgstarkt är bara förnamnet. Oerhört vackert. Oerhört värmande.” Claes Olson – Musiksajten Simba

“Rostam Mirlashari har fortfarande en av de vackraste röster jag har hört” Musikmagasinet Lira

”Rostam Mirlashari måste ha en av Sveriges vackraste och förföriska röster. ” DN

Parian är en förening med dans och teater som har varit aktiva sedan 2002. Parian har uppträtt vid flera festligheter, bland annat under Eldfesten, Norouz och Sizdebedar. Föreningen håller även sina egna fester vid större högtider.

Medverkande:
Anna Frisk, Jenny Carlsson, Matthea Lára Pedersen, Sarah Plate Ellias, Theresa Austin, Vilma Enqvist, Armaghan Romiani
Koreografi: Parian i samarbete med Caroline Nithander från Dansforum
Sara Ziai Mahani är grundare samt ordförande för Parian, och designar även kläderna.

Mer info:
Facebook
Instagram

Visa mer

Ta hand om varandra!

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall