Speltillfällen
Priser
Ordinarie pris

295 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Norouz

Darya Dadvar

Torsdag

22 mar

19:00
ca 2 tim

Scen/Plats

Stora scenen

Kristallbaren öppnar kl 18

Ordinarie

295 kr

Köp

Norouz

Darya Dadvar

Välkommen till årets stora festlighet: Norouz-firande på Stora Teatern med Darya Dadvar!

Nyåret som kallas norouz på persiska och newroz på kurdiska, betyder “ny dag” och infaller på Vårdagjämningen. Det är den viktigaste icke religiösa högtiden som firas av 200 miljoner människor i Iran, Kurdistan, Afghanistan, Tadzjikistan och på flera andra platser i världen, också av många i Sverige. Norouz-newroz har firats i över 4000 år som en hyllning till naturen och jorden och kan likställas med Sveriges Midsommarfirande.

Darya Dadvar – en av Irans mest populära kvinnliga artister

Darya Dadvars unika sätt att kombinera traditionella persiska sånger med europeisk klassisk musik har gett henne lyssnare och fullsatta salonger över hela världen. Hon flyttade till Paris 2001 där hon inledde en framgångsrik karriär som sopran. En av hennes mest oförglömliga framträdanden var i Iran, där hon dök upp i rollen som Tahmineh i tragedin ”Rostam & Sohrab – Shahnameh Ferdowsi” med Armeniska Symfoniorkestern, komponerad och regisserad av Loris Tjeknavorian. Detta var första och hittills enda gången som en iransk kvinna har framträtt som solist på scen i Iran, 24 år efter den islamiska revolutionen.

Darya skapar sin egen musik genom att kombinera traditionell iransk musik med stilar som barock, klassisk, jazz och blues. Hon ses som en av de mest innovativa artisterna inom World Music idag.

”Her silky soprano is flexible as well as powerful, and she has a magnetic personality to help set her music on fire.” (John Terauds, The Toronto Star)

Visa mer

Ta hand om varandra!

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall