Speltillfällen
Priser
Ordinarie pris

250 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

New Tide Orquesta

Onsdag

07 dec

19:00
ca 1h 30min

Scen/Plats

Stora scenen

Kristallbaren öppnar kl 18

Ordinarie

250 kr

Köp

New Tide Orquesta

Ett av Sveriges mäktigaste liveband firar 20 år på scen! I höst åker de på turné med två nya plattor i bagaget. Den ena tog två timmar att göra, den andra har de jobbat på i två år!

För ett par år sedan växte New Tango Orquesta ur sin kostym, droppade tangon och pånyttföddes som New Tide Orquesta. Första skivan under nya namnet kom 2012, möttes av publikens gunst och tog gruppen på turnéer till bl a Kina och Brasilien.

Nu är New Tide Orquesta tillbaka med två nya skivor under 2016! ”Live in Rio” släpptes i maj 2016, är inspelad i ett vintrigt Rio De Janeiro i juli 2014 och har getts högsta betyg på rad. En konsert från början till slut inför fullsatt konserthus.

Och till hösten kommer äntligen det efterlängtade studioalbumet som gruppen i hemlighet jobbat med i över två år! En dubbel musikskatt signerad gruppens kompositör Per Störby Jutbring där musiken lyssnaren i ett järngrepp från början till slut. Det blir en livsupplevelse i flera dimensioner då mycket av musiken är skriven för akustiska instrument och loop pedaler.

När detta framförs live så multiplicerar sig kammarensemblen live framför publikens ögon och öron och växter till en mäktig orkester. Magisk minimalism och fängslande melodier framförda av några av våra mest personliga instrumentalister. Och så har de ju spelat ihop i 20 år också.

Konserten har ett event på Facebook

Per Störby Jutbring – bandoneon

Livet Nord – violin

Josef Kallerdahl – kontrabas

Johanna Dahl – cello

Thomas Gustavsson – piano

New Tide Orquesta bildades i Göteborg 1996. Då var bandet en kvintett och kallade sig New Tango Orquesta. Det mesta av inspirationen kom från den argentinska moderna tangon och kompositören Per Störbys musik trampade nya stigar som snirklade sig runt den store Astor Piazzolla’s karakteristiska nuevo tango-stil. Men det är längesen nu, NTO har vuxit sig till en bångstyrig tonåring som efterhand vuxit ur sin tangokostym och till slut, hösten 2012, byter gruppen namn till New Tide Orquesta. NTO blir NTO alltså, och här kommer en kort resumé av vad som hunnits med under dessa 16 intensiva år:

1996-1999

Bandet bildas i Göteborg genom att kompositören och bandoneonisten Per Störby samlar några kompisar för att testa sina alster. Sessionerna leder fram till debutplattan The New Tango Orquesta som kommer ut 1998. Med debutplattan bjuds bandet till Sydamerika för konserter i tangons hemländer, Uruguay och Argentina. På Astor Piazolla’s center i Buenos Aires möts de av stående ovationer och öppna famnar.

2000-2003

År 2000 kommer andra plattan Part ll. Den hyllas av en enig kritikerkår och bandet börjar på allvar hitta ett eget sound. Mediamogulen Artemy Troitsky bjuder bandet till Ryssland för en live show i rysk TV och flera konserter i bl a Moskva. Bandet turnerar även i Tyskland och under hösten 2003 blir basisten Josef Kallerdahl fast medlem i bandet.

2004-2006

2005 släpps NTO’s tredje skiva Bestiario, som blir en succé i Sverige och vinner både publikens och recensenternas gillande. Bestiario blir även grammisnominerad och tar bandet på ytterligare turnéer i Tyskland och Ryssland. Dessutom genomför NTO under dessa år ett par turnéer i Turkiet där konserter ges i, förutom Istanbul, t ex Diarbakir, Malataya, Kars m fl städer på den turkiska landsbygden. Spännande resor som präglat bandet och gett smak för att möta publik på mer udda och otippade ställen. 2006 turnerar NTO i de nordiska länderna såväl som Tyskland och även Kina.

2007-2009

NTO turnerar i Norden, Ryssland, Ukraina och Kina. Under den här perioden blir bandet en sextett när cellisten Johanna Dahl blir medlem. Sättningen och medlemmarna är desamma idag. Under kristallkronorna i ett fullsatt Oktober-palatset i Kiev gör NTO en av sina bästa konserter under 2008, konserten spelas in och resulterar i The Kiev Concert som kommer ut på HOOB records våren 2009. Per Störby letar nya musikaliska vägar och ett nytt, mer minimalistiskt uttryck växer fram. Det nya soundet förevigas under en vintervecka i Forsvik i januari 2009 och släpps som bandets femte skiva Vesper hösten 2009. I samband med releasen görs en längre turné i Sverige som följs av återbesök i Tyskland och ytterligare en turné i Kina då NTO besökte större konserthus i Guanzhou & Shanghai.

2010-2011

Bandet släpper en bok med noter på musiken från Vesper samt  turnébilder och texter. NTO turnerar igen i Kina och Tyskland och 2011 medverkar bandet i musikteaterföreställningen Sisyfos– back on top tillsammans med skådespelaren Lars Bethke och regissören Peder Bjurman. Föreställningen kallas ett mästerverk av DN, har premiär på Södra teatern i Stockholm och spelas på ett antal scener i Sverige under ett års tid.

2012-2013

Dokumentärerna “Searching For Sugarman” och “Future My Love” har premiär. Bägge innehållande musik från NTO, den förstnämnda nominerad till en Oscar. En timmeslång musikdokumentär om bandet sänds på SVT. New Tango Orquesta byter namn till New Tide Orquesta, identifierar sig sedan en tid mer som ett kammarmusikband med ett antal olika inpirationskällor och referenser, varav modern tango fortfarande kan vara en. Bandet behåller den spanska stavningen av orquesta, man vill ju inte bli av med epitetet Sveriges mest felstavade band… Den 24 oktober 2012 släpps skivan How To Climb A Mountain på HOOB records, får lysande kritik och i februari 2013 tar Per Störby emot priset för årets kompositör på Manifest-galan.

2014

NTO återgår under en tid till att vara en kvintett då bandets gitarrist Peter Gran tar pappaledigt. Ny musik produceras som har urpremiär i omgångar vid några olika tillfällen under året med start på Göteborgs konserthus i april. Under året genomför NTO även ett utbyte med det brasilianska bandet Pianorquestra som innebär gästspel och skivinspelning i Rio de Janeiro och Sao Paulo samt en konserthusturné i Sverige i slutet av oktober.

 

Visa mer

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall