Speltillfällen
Priser
Ordinarie pris

50 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

MÖT TVÅ FRISTADSMUSIKER

KONST SOM MOTSTÅND

Tisdag

24 nov

19:00

Scen/Plats

Kristallfoajén

Ordinarie

50 kr

Köp

MÖT TVÅ FRISTADSMUSIKER

KONST SOM MOTSTÅND

Stora Teatern bjuder in till ett intressant och aktuellt samtal med Ramy Essam och Khaled Harara, två musiker som använt sin musik för att trotsa makten i sina respektive hemländer Egypten och Palestina. Idag lever de som fristadsmusiker i Sverige. Musikjournalisten Ametist Azordegan möter dem i ett samtal som berör ordets och musikens kraft, yttrandefrihet och mod. Tisdag 24 november på Stora Teatern.

Ramy Essam – fristadsmusiker i Malmö
Sångaren Ramy Essam blev känd när han inför hundratusentals människor uppträdde på Tahrir-torget i Egypten, under den arabiska vårens protester. Han komponerade den sång som kom att bli revolutionens hymn, ”Irhal”, som betyder avgå. Framför 2 miljoner demonstranter, ensam med sin gitarr, sjöng Ramy sångerna han komponerat som beskrev händelserna på torget. Han gjorde ”soundtracket” till den egyptiska revolutionen. Detta gjorde honom till en av den egyptiska revolutionens frontfigurer, när han bara var 24 år gammal. 2011 fick han fick ta emot utmärkelsen Freemuse Award, just för sin och musikens roll i revolutionen. I Egypten har Ramy Essam trakasserats av polis och censur och restriktioner av olika slag har hindrat honom från att spela sin musik fritt.

Khaled Harara – fristadsmusiker i Göteborg
Khaled Harara är 27 år och kommer från Gaza. Han är en välkänd musiker och rappare i sitt hemland Palestina. I sina texter han bland annat kritiserat bristen på yttrandefrihet under Hamas-regimen och betraktas som en statens fiende efter att tidigare varit PLOsoldat. Khaled har flera gånger suttit fängslad, blivit misshandlad och utsatts för hårda förhör.
I Gaza har han förutom att uppträda med sin musik också ordnat workshops för ungdomar kring att skriva texter och utrycka sig på olika sätt. Denna verksamhet förbjöds av Hamasregimen, liksom hans grupp Palestinian Unit och artistorganisationen han är medlem i.

– Musiken är det mäktigaste språket. Det är mäktigare än alla vapen, eftersom man kan döda kroppen men inte idéerna, säger Khaled Harara.

Ametist Azordegan är musikjournalist som just nu skriver på historieböcker om den svenska hiphopmusiken, en genre som också ofta tar politisk ståndpunkt och talar om orättvisor i världen. Hon sitter även med i juryn för Grammis, och Swedish Music Hall Of Fame, samt skriver ofta musikkrönikor om kopplingen mellan musik och politik.

Visa mer

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall