Speltillfällen
Priser
Ordinarie pris

60 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Foto: Peter Carlsson

Konst som motstånd

Möt Mikael Wiehe

Måndag

21 nov

19:00
ca 1h

Scen/Plats

Baren är öppen

Ordinarie

60 kr

Köp

Konst som motstånd

Möt Mikael Wiehe

Det politiska uppvaknandet på 1970-talet påverkades mycket av proggmusikens politiska texter. Genom Mikael Wiehe och hans samarbete med Björn Afzelius blev Hoola Bandoola Band en av de största svenska progg-grupperna. Fyrtio år senare är Wiehes texter, både äldre och nyare, fortfarande relevanta, med sin poesi gisslar han makten i tex Keops pyramid eller Titanic.

Wiehe har stöttat ANC och Kuba, fått fina priser, (tex Leninpriset), spelat med många skickliga musiker i olika konstellationer, till exempel Ebba Forsberg med Dylan på svenska. Tidigare även med göteborgsbaserade Totta Näslund med skivan Totta & Wiehe – Dylan.

Wiehe har idag uppnått en aktningsvärd ålder, han har hållit på länge, länge men har inte tröttnat. Hans patos, hans politiska motstånd, hans glöd är starka än idag.

Samtalare: Mia Gerdin, kulturjournalist Sveriges Radio

Efter samtalet signerar Mikael Wiehe skivor i Kristallfoajén

KONST SOM MOTSTÅND

Konst som motstånd är en serie möten med aktuella konstnärer som använder sin konst medvetet, för att förändra något i samhället.  Det kan vara en bildkonstnär, filmare, författare, musiker eller scenkonstgrupp. Viljan att påverka och förändra med sin konst är den gemensamma nämnaren.

Exempel på personer som gästat Stora Teatern på detta tema är konstnären/regissören Anna Odell, grafittikonstnären Carolina Falkholt, filmaren Ruben Östlund, konstnären Makode Linde, kollektivet Mahoyo, poeten och aktivisten Athena Farrokhzad, genusvetaren/författaren Vanja Hermele, regissörerna Gertrud Larsson och Mattias Andersson, musikern och poeten Mattias Alkberg, den palestinske rapparen Khaled Harara och Tecknare för Dawit Isaak.

Visa mer

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall