Konst som motstånd
Möt Mikael Wiehe
Konst som motstånd
Möt Mikael Wiehe
Det politiska uppvaknandet på 1970-talet påverkades mycket av proggmusikens politiska texter. Genom Mikael Wiehe och hans samarbete med Björn Afzelius blev Hoola Bandoola Band en av de största svenska progg-grupperna. Fyrtio år senare är Wiehes texter, både äldre och nyare, fortfarande relevanta, med sin poesi gisslar han makten i tex Keops pyramid eller Titanic.
Wiehe har stöttat ANC och Kuba, fått fina priser, (tex Leninpriset), spelat med många skickliga musiker i olika konstellationer, till exempel Ebba Forsberg med Dylan på svenska. Tidigare även med göteborgsbaserade Totta Näslund med skivan Totta & Wiehe – Dylan.
Wiehe har idag uppnått en aktningsvärd ålder, han har hållit på länge, länge men har inte tröttnat. Hans patos, hans politiska motstånd, hans glöd är starka än idag.
Samtalare: Mia Gerdin, kulturjournalist Sveriges Radio
Efter samtalet signerar Mikael Wiehe skivor i Kristallfoajén
KONST SOM MOTSTÅND
Konst som motstånd är en serie möten med aktuella konstnärer som använder sin konst medvetet, för att förändra något i samhället. Det kan vara en bildkonstnär, filmare, författare, musiker eller scenkonstgrupp. Viljan att påverka och förändra med sin konst är den gemensamma nämnaren.
Exempel på personer som gästat Stora Teatern på detta tema är konstnären/regissören Anna Odell, grafittikonstnären Carolina Falkholt, filmaren Ruben Östlund, konstnären Makode Linde, kollektivet Mahoyo, poeten och aktivisten Athena Farrokhzad, genusvetaren/författaren Vanja Hermele, regissörerna Gertrud Larsson och Mattias Andersson, musikern och poeten Mattias Alkberg, den palestinske rapparen Khaled Harara och Tecknare för Dawit Isaak.