Speltillfällen
Priser
Ordinarie pris

65 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Foto: Erik Lefvander

Gammalt event!

Levan Akin - Konst som motstånd

INSTÄLLT!

Måndag

04 maj

19:00
ca 1h

Scen/Plats

Kristallfoajén

Kristallbaren öppnar kl 18

Ordinarie

65 kr

Köp

Levan Akin - Konst som motstånd

INSTÄLLT!

Samtalet är inställt med anledning av Covid-19. Köpt biljett återlöses. Vi kontaktar berörda biljettköpare.

Levan Akin är en svensk filmregissör med rötter i Georgien, mest känd för sin film “And then we danced”, som hade premiär 2019. När filmen visades i Georgien fick biobesökarna skyddas av polis mot homofoba demonstranter.

Filmen utspelar sig i Georgien och skildrar Merad som dansar i det georgiska danskompaniet och som blir kär i sin manliga rival. Georgien är ett av Europas mest homofobiska länder och även under inspelningen hade filmteamet livvakter och mottog hot. Filmen tävlade som enda svenska film vid Filmfestivalen i Cannes 2019 och blev utsedd till Sveriges bidrag som bästa internationella långfilm inför Oscarsgalan 2020. Under årets Guldbaggegala vann filmen pris för Bästa film, Bästa manliga huvudroll, Bästa foto och Bästa manus. Tidigare har Levan Akin regisserat flera olika TV-serier tex Cirkeln och 2011 hade hans första egna långfilm Katinkas kalas premiär på Stockholms filmfestival.

Samtalsledare: Sara Bergmark Elfgren, manusförfattare, dramatiker och författare. Sara har bland annat skrivit både boken Cirkeln (tillsammans med Mats Strandberg) och manus till filmen med samma namn tillsammans med regissören Levan Akin. Hon har även skrivit manus till kortfilmerna Vi finns kvar, First Like, Flicka försvinner och Orangeriet. Våren 2019 debuterade hon som dramatiker för scen med pjäsen Oscar Liljas försvinnande på Malmö Stadsteater och en dramatisering av Selma Lagerlöfs Bortbytingen på Elverket, Dramaten.

KONST SOM MOTSTÅND

Konst som motstånd är en serie möten med aktuella konstnärer som använder sin konst medvetet, för att förändra något i samhället.  Det kan vara en bildkonstnär, filmare, författare, musiker eller scenkonstgrupp. Viljan att påverka och förändra med sin konst är den gemensamma nämnaren.

Exempel på personer som gästat Stora Teatern på detta tema är ikonen Silvana Imam, konstnären/regissören Anna Odell, grafittikonstnären Carolina Falkholt, filmaren Ruben Östlund, konstnären Makode Linde, poeten/aktivisten Athena Farrokhzad, progglegendaren Mikael Wiehe regissören Suzanne Osten och musikern/poeten Mattias Alkberg.

Visa mer
Gammalt event!

Cirkuspaketet

Höstens nycirkuspaket innehåller tre utmanande, rörande och sinneskittlande föreställningar.

Läs mer om paketet

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall