Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall

Speltillfällen
Priser
Ordinarie pris

0 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Foto: Karin Stenwall

Ninja Thyberg

Konst som motstånd - streaming

Tisdag

13 apr

19:00
ca 1h

Scen/Plats

Stora scenen

Samtalet livestreamas

Gratis inträde

Ninja Thyberg

Konst som motstånd - streaming

Möt filmaren Ninja Thyberg, är aktuell med sin långfilmsdebut Pleasure som lyfter omvända könsroller, femininitet och maktrelationer i porrvärlden. Samtalet livestreamas från Stora Teatern.

Samtalet livestreamas och kan ses utan kostnad på Stora Teaterns Facebooksida. Klicka på länken för att komma till streamingen.

Filmen Pleasure beräknas ha premiär i Sverige våren 2021 och handlar om en ung kvinna som åker till Los Angeles med siktet inställt på att bli porrstjärna.

Ninja blev utvald till den officiella tävlingssektionen på årets Cannesfestival, som tyvärr fick ställas in. Festivalchefen Frémaux beskrev filmen som väldigt samtida, kraftfull och oroande.

Ninja Thyberg fick pris i Cannes redan innan hon hade gått ut filmskolan. Hon gick regilinjen på Stockholms Dramatiska Högskola när hennes kortfilm Pleasure vann 2013 års Prix Canal+. Kortfilmen handlar om kvinnlig porrskådespelare som stålsätter sig inför en krävande scen.

Thyberg vill utforska ämnen som kropp, makt, kön och sexualitet. När Ninja Thyberg var sexton år blev hon antiporraktivist, och intresset för strukturerna i sexindustrin som ledde till studier i genusvetenskap, följda av en solid filmutbildning. Den första av hennes många kortfilmer är den fruktpornografiska Våt från 2009, ett verk som visar prov på Ninja Thybergs oförvägenhet, originalitet och humor.

Samtalspartner: Andrea Östlund, filmregissör och manusförfattare, nu senast till Vår tid är nu och 30 grader i februari.

KONST SOM MOTSTÅND

Konst som motstånd är en serie möten med aktuella konstnärer som använder sin konst medvetet, för att förändra något i samhället.  Det kan vara en bildkonstnär, filmare, författare, musiker eller scenkonstgrupp. Viljan att påverka och förändra med sin konst är den gemensamma nämnaren.

Exempel på personer som gästat Stora Teatern på detta tema är ikonen Silvana Imam, konstnären/regissören Anna Odell, grafittikonstnären Carolina Falkholt, filmaren Ruben Östlund, konstnären Makode Linde, poeten/aktivisten Athena Farrokhzad, progglegendaren Mikael Wiehe och musikern/poeten Mattias Alkberg.

Visa mer

Svalbard Company

Med stor inlevelse, energi och en gnutta galenskap intar prisbelönta Svalbard Company scenen för att med högklassig cirkuskonst peka på det mest djuriska inom det mänskliga beteendet.

Läs mer om föreställningen