Speltillfällen
Priser
Ordinarie pris

345 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Foto: Jenny Farida Thåström

Kajsa & Malena

Historier från en väg 30 år

Fredag

20 Jan

19:00
ca 2 tim

Scen/Plats

Stora scenen

Kristallbaren öppen från kl 18.00
Konserten ges med paus

Ordinarie

345 kr

Köp

Kajsa & Malena

Historier från en väg 30 år

Kajsa och Malena är tillbaka med jubileumsturné och inspelningar från -98

”För 30 år sen släppte Kajsa Grytt & Malena Jönsson skivan, ”Historier från en väg”. Efter 6 år med Tant Strul ville vi gå in i de fina nyanserna och vara i det intima. Den skivan byggde på våra idéer och arrangemang.

Kajsa & Malena projektet avslutades med skivan ”Den andra världen” där vi, två kvinnliga musiker, istället för att få utlopp för vår melankoli och använda vår kunskap om att spela och arrangera, låg under mixerbordet med krossat självförtroende och anorexi, medan två män producerade vår musik. Men det är inte över förrän det är över.

I en byrålåda hittade Malena en MD-skiva med ett antal låtar vi spelade in hemma under vår återförening åren 97-99. Vi använde dem då som demo i försöken att få skivkontrakt. Idémässigt och konstnärligt håller de bättre 2016 än ”Den andra världen” som endast är 10 år yngre.

Vi firar alltså ”30 år sen Kajsa & Malena” med att ta tillbaka. Självklart ska vi göra några konserter med ”Historier från en väg” som tema, men vi släpper också ohörd egenproducerad musik ifrån 1998.”

Turné “Historier från en väg 30 år – Kajsa & Malena”

18 januari Malmö, Palladium
20 januari Göteborg, Storan
21 januari Stockholm, Södra Teatern
03 februari, Uppsala, Katalin
10 februari Lund, Mejeriet

Arrangör: United Stage och Frihamnen Event

 

2016 skriver Jan Gradvall så här om Kajsa & Malena och ”Historier från en väg”:

Om musiken från mitten av 1980-talet hade rest med flyg hade den fått betala för övervikt. Mitt allt i detta, mitt i allt detta kompakta, började Kajsa & Malena göra musik till kompet av ingenting annat än Malenas flygel. Röst och piano. Ord och toner. Det var ”quiet is the new loud” långt innan det uttrycket föddes.

Ibland händer det något i musiken som gör att man känner att man bara måste vara där musik görs. Vara där på plats live. Liksom låta musiken bli en del av blodomloppet. Tredje gången i livet det hände var med Kajsa & Malena i mitten av 1980-talet. Jag var där. Och jag gick sönder.

När Kajsa & Malena sedan fick skivkontrakt och spelade in ett album fick jag det på förhandskassett. Jag satt i mitt kök i min etta med utsikt över en motorled och en kaffefabrik och lyssnade på albumet från en liten bandspelare på bordet. Jag skrev en recension i Slitz, som på den tiden var en seriös musiktidning, där jag första gången gav ett svenskt album fem stjärnor. Jag jämförde med Monica Zetterlunds ”Sakta vi går genom stan” och Nina Simone och Tim Hardin och Nick Drake och kanske Leonard Cohen.

Det är nu 30 år sedan Kajsa & Malenas debutalbum ”Historier från en väg” gavs ut. Det anordnas konserter där de spelar de här låtarna igen. Jag kommer att vara där.

Jan Gradvall, hösten 2016

Visa mer

Ta hand om varandra!

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall