Priser
Ord

325 kr

Barn/ungdom/studerande t.o.m 25 år

175 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Foto: Huges Anhes

Foto: Huges Anhes

Gammalt event!

JAMES THIERRÉE / LA COMPAGNIE DU HANNETON

LA GRENOUILLE AVAIT RAISON

Fredag

19 aug

20:00
ca 1h 30 min

Fler speltillfällen

2

Scen/Plats

Stora scenen

Ordinarie

325 kr

Köp

JAMES THIERRÉE / LA COMPAGNIE DU HANNETON

LA GRENOUILLE AVAIT RAISON

James Thierrée hyllas som en av de mest kreativa samtida cirkusartisterna i världen. Hans verk är magiskt drömlika spektakel som fångar, charmar och inspirerar åskådarna. I år inviger han Göteborgs dans- och teaterfestival på Stora Teatern.

James Thierrée (Frankrike/Schweiz) är en framstående akrobat, musiker, dansare, skådespelare, mimare och koreograf. På Stora Teatern presenterar han en exklusiv skandinavisk premiär med sitt senaste verk La grenouille avait raison, ungefär Grodan visste varför.

Sex stycken dansare, varav en även är sångare, tar plats på scen i detta mörka familjedrama, som kan beskrivas som en gåtfull och surrealistisk föreställning om ett par syskon och deras liv tillsammans. Vi möter barn som leker i en källare, en hushållerska som heter Marabout, en intelligent mor och en far som smälter in i dekoren. I La grenouille avait raison bjuder Thierrée in till en fantasifull och mystisk resa till hans magiska universum.

Cirkuskonstnären James Thierrée har ett teater- och cirkusarv som få andra – han är son till cirkusartisterna Victoria Chaplin och Jean-Baptiste Thierrée och hans farfarsfar var Eugene O’Neill. Han växte upp bland magiska garderober, enhjulingar och fjäderfän, och var bara fyra år när han för första gången stod på scen i sina föräldrars nycirkuskompani Le Cirque Invisible i 70-talets Frankrike.

Sedan länge har han dock gjort sig ett eget namn i cirkus- och teatervärlden. 1998, bara 24 år gammal, grundade han kompaniet la Compagnie du Hanneton och har sedan dess skapat flera verk som har haft ett stort inflytande på den samtida scenkonsten. En röd tråd i hans arbete är att verken ofta är storskaliga och drömska.

Thierreé själv får ofta frågan om hur arvet från hans kända släktingar ser ut. Framför allt har han har lärt sig vikten av hårt arbete av sina ständigt turnerande föräldrar, menar han – och i The Guardian svarade han att jämförelserna med föräldrarna är helt okej, så länge det inte tar fokus från hans egna verk: ”Jag hoppas och vill att de ska lägga det åt sidan när föreställningen väl börjar, och bara uppleva det magiska som händer där och då”.

Magiskt är bara förnamnet. Vi är stolta över att under festivalen presentera nästa kapitel i sagan om världsnamnet Thierrée.

Ingår i Göteborgs dans- och teaterfestival, gdtf.se

Medverkande: James Thierrée
Kontorist, artist: Valérie Doucet
Sångerska: Mariama
Skådespelare: Yann Nedelec
Dansare: Thi Mai Nguyen
Scenassistent: Samuel Dutertre
Scenografi and musik: James Thierrée
Kostym: Pascaline Chavanne
Djurdesign: Victoria Thierrée
Ljus: James Thiérrée & Alex Hardellet
Ljud: Thomas Delot
Scenchefer: Anthony Nicolas, Fabrice Henches och Samuel Dutertre
Regiassistenter: Pénélope Biessy och Sidonie Pigeon
Scenografiassistenter: Laura Léonard
Konstruktion: Anthony Nicolas, Fabrice Henches, Thomas Delot och Matthieu Bony
Tillverkning och rekvisita: Patrick Lebreton, Camille Joste, Marie Rossetti, Sabine Schlemmer och Monika Schwarzl
Produktion och koordination: Emmanuelle Taccard och Sidonie Pigeon

Tack till: Claire Acquart, Marc Benamou, la Chaufferie à Saint Denis, Mandarin Cinéma, Maud Heintz, Daniel Occely Dec, Yamaha France Produktion La Compagnie du Hanneton/Junebug

I samarbete med: Théâtre de Carouge-Atelier de Genève Célestins-Théâtre de Lyon Sadlers Wells London in association with Crying Out Loud Théâtre Royal de Namur

Under festivalen visas  även en film där Thierrée spelar en av huvudrollerna. Filmen Chocolat (2016) berättar den sanna historien om Rafael Padilla, den första svarta cirkusartisten i Frankrike under tidigt 1900-tal. Filmen Chocolat visas den 20 augusti kl 15.30 på Bio Roy.

Visa mer
Gammalt event!
Rek. ålder från 12 År

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall