Priser
Ordinarie pris

200 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Foto: Magnus Gothlund

Riksteatern

Gemensamma Hjärtslag

Onsdag

14 feb

19:00
ca 1 tim 10 min

Scen/Plats

Stora scenen

Ordinarie

200 kr

Köp

Riksteatern

Gemensamma Hjärtslag

Sångföreställning baserad på en fiktiv utväxling av kärleksbrev mellan diktaren Eino Leino och författarinnan L. Onerva (pseud.) I förordet till L. Onervas samlade dikter Liekkisydän (Det brinnande hjärtat), 2009, skildrar Hannu Mäkelä Eino Leinos och L. Onervas gemensamma resa från 1908 till 1926.

Mäkelä skriver: ”1908 blev L. Onerva föremål för Leinos dyrkan och kärlek. När Onerva lärde känna den unge kompositören Leevi Madetoja inleddes ett triangeldrama som avslutades 1913 när Onerva frigjorde sig från Leino som partner. Under resans gång hade kärleken mellan dem omvandlats till en mångfacetterad vänskap, själarnas gemenskap och kamratskap i arbete och kamp. Även där handlade det dock om kärlek och det verkar som om förlusten av Leino skulle ha brutit ner Onerva alltmer för varje år” fortsätter Mäkelä.

Av Eino Leinos och L. Onervas gemensamma livsresa har föreställningens arbetsgrupp sammanställt en versdialog där poeterna på sätt och vis samtalar genom sina dikter. Kaj Chydenius har komponerat dikterna till sånger. Föreställningen bygger delvis på den aktuella dialogen.

Föreställningen har fått mycket beröm och positiv feedback från publiken. Den är utvald som en del av programutbudet i ”Finland 100 år” och ingår således i jubileumsårets officiella utbud.

Språk: Finska, textad till svenska

Upphovspersoner/ Konstnärligt team: Manus: L. Onerva och Eino Leino Sångerna är komponerade av Kaj Chydenius.

Regi: Dick Holmström

Medverkande: Elina Partanen (sång), Dick Holmström (sång), Kari Mäkiranta (piano).

Visa mer

Ta hand om varandra!

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall