Konst som motstånd
Gabriela Pichler
Konst som motstånd
Gabriela Pichler
I denna upplaga av konst som motstånd möter vi den hyllade regissören Gabriela Pichler, i ett samtal med Maria Domellöf-Wik.
Gabriela Pichlers examensfilm Skrapsår från Filmhögskolan i Göteborg vann Guldbagge vid Guldbaggegalan 2010 i kategorin Bästa kortfilm.
Hennes långfilmsdebut Äta sova dö hade världspremiär på Filmfestivalen i Venedig 2012 och vann publikpriset. I Sverige tilldelades filmen fyra Guldbaggar vid Guldbaggegalan 2013, och utnämdes till Sveriges Oscarsbidrag!
2014 teaterdebuterade hon med föreställningen Rött kort, som togs fram i samarbete med America Vera-Zavala och spelades på Backa Teater och i Paris på teaterfestivalen Chantiers d’Europe. I år har hon varit inblandad i teaterföreställningen Hemsjuka på Folkteatern.
Pichlers andra långfilm Amatörer, som skrivits i samarbete med Jonas Hassen Khemiri, gör nu succé runt om i Sverige. Även i denna film spelas de flesta rollerna av amatörer och även denna gång lyckas Pichler fånga både klassamhället och småstadslivet men samtidigt som frågor kring själva filmandet och kamerans makt är centrala.
Samtalare:
Maria Domellöf-Wik, journalist och filmkritiker på GP
KONST SOM MOTSTÅND
Konst som motstånd är en serie möten med aktuella konstnärer som använder sin konst medvetet, för att förändra något i samhället. Det kan vara en bildkonstnär, filmare, författare, musiker eller scenkonstgrupp. Viljan att påverka och förändra med sin konst är den gemensamma nämnaren.
Exempel på personer som gästat Stora Teatern på detta tema är ikonen Silvana Imam, konstnären/regissören Anna Odell, grafittikonstnären Carolina Falkholt, filmaren Ruben Östlund, konstnären Makode Linde, poeten/aktivisten Athena Farrokhzad, progglegendaren Mikael Wiehe regissören Suzanne Osten och musikern/poeten Mattias Alkberg.