Speltillfällen
Priser
Ordinarie pris

175 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Anna Pettersson. Foto: Jonas Kundig

Framtiden

En standup med Anna Pettersson

Onsdag

20 feb

19:00
ca 55 min

Scen/Plats

Gradängscen

Ordinarie

175 kr

Köp

Framtiden

En standup med Anna Pettersson

Framtiden En Standup handlar om strukturer, hierarkier och toaletter. Vem har tillräckligt mycket pondus för att få en egen toalett uppförd åt sig? Inte Knausgård! Inte Norén! Inte ens Horace Engdahl har fått ett eget torrdass bakom Börshuset i Gamla Stan. Finns ens framtiden? Eller har vi råkat glida in på en utförsbacke där vi åker rutschkana tillbaka in i historien?

I sina verk dekonstruerar och leker Anna Pettersson ofta med männen, myterna, legenderna –  Strindberg, Ibsen och Bergman. Med humor och finess berättar hon en uppdaterad bild av gubbarna genom att låta oss lära känna dem via frågan om makt, klass och genusperspektiv.

Vad är en standup? Kanske en fornnordisk berättartradition som startade på 1100 talet på Fårö av Ingmar Gute Den Äldre. Vad är ett geni? Kanske någon som får en toalett uppförd efter sig. Vad är en dörrmatta? Ett yrke som kvinnor ägnade sig åt under vikingatiden och som var mycket uppskattat eftersom de sög åt sig den skit som männen lämnade efter sig. Vem ska ska suga upp skiten i framtiden? Kanske Lars Norén.

“Snälla, snälla, alla män som tycker om att skriva; sluta beskriv er avföring! Ingen är intresserad av hur den ser ut och luktar. Jo, kanske en nybliven förälder kan intressera sig för sin bebis form och färg på maginnehållet, men INGEN annan vill läsa om vad som kommer ut ur era kroppar! Ingen annan är intresserad av vad ni lämnar efter er!” Citat ur standupen.

 

 

Anna Pettersson är teaterchef för Strindbergs Intima Teater i Stockholm. Hon har bred erfarenhet av teater och hennes regissörsbana innefattar bland annat en uppmärksammad version av Fröken Julie som hon satte upp 2012 på Strindbergs Intima Teater. Hon gestaltade själv samtliga roller och gav med en blandning av allvar och humor pjäsens makt-, klass- och genusstrukturer nya dimensioner. Föreställningen spelades under lång tid och turnerade runt i hela Sverige!

Senast vi såg henne på Stora Teaterns  scen  gjorde hon både en egensinnig tolkning av  Ibsens Hedda Gabler och, tillsammans med Johan Rabeus,  dekonstruerades  Strindbergs Fadren. Barnföreställningen Inferno och Inferno mellan tre och fem spelades båda under hösten 2017.

Den 1 februari hade hon premiär på Göteborgs Stadsteater med föreställningen Förbjuden Ingång, där Mattias Nordqvist ger sitt skådespeleri för att tolka Victoria Benedictssons dagboksanteckningar.

Vi är glada över att välkomna tillbaka Anna Pettersson till Stora Teaterns scen!

Visa mer

Ta hand om varandra!

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall