Speltillfällen
Priser
Ordinarie pris

195 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Foto: Niklas Hellgren

Foto: Niklas Hellgren

Gammalt event!

Teater Brunnsgatan Fyra

Främlingsleguanen

Måndag

18 Sep

19:00
ca 1 tim

Scen/Plats

Gradängscen

Ordinarie

195 kr

Köp

Teater Brunnsgatan Fyra

Främlingsleguanen

Martina Montelius debutroman Främlingsleguanen som teaterföreställning i dramatisering av författarinnan själv. Främlingsleguanen är en lustfyllt skrämmande och farligt rolig
irrfärd genom ett överintelligent litet barns elektrifierade medvetande. En berättelse om att vara helt ensam i världen och om det vakuum som bildas när sorgens orsak har hunnit driva för långt ut i de gröna vattnen.

En gravt överintelligent, gastkramande ensam och evigt vårdande gestalt, fyra och ett halvt år gammal, lever ensam med sin leguan i en hemligstämplad kranskommun. Var är barnets upphovsmän? De har fått förhinder. De befinner sig på en obesitasklinik utanför Schwarzwald. De är placerade på Affektivt Centrum i Blomstermåla. De står på en diet av aprikospuré och lagerblad på Stockholms Katthem. Stundom hörs de grumsa inifrån skafferier och innerfickor, där även pengarna bor. Men det är inget att gråta över. Det är ingen idé att gråta någon dag i veckan. Känslor har vi när vi ser Lilla huset på prärien. I övrigt gäller rationalitet, självdisciplin, ordning. Leguanen är inte som vanligt. Den är inte längre pigg på hyss och stolleprov. Jag kan inte andas. Jag kan inte tala om vad jag vill. Jag kan bara inte det.

Av: Martina Montelius
Regi: Natalie Ringler
I alla roller: Robert Fux och Anna-Lena Efverman

Martina Montelius är en av vår tids främsta kulturpersonligheter. Förutom konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan Fyra är hon en av Sveriges mest egensinniga och unika författare, dramatiker och regissörer. Montelius skriver regelbundet för Expressen Kultur där hon även har podcasten Lunch med Montelius tillsammans med Gunilla Brodrej. Just nu är hon aktuell med sin tredje roman, Ibland är man lessen ibland är man glad (Atlas bokförlag).

Natalie Ringler, är en av Sveriges mest uppmärksammade regissörer och efter succén med Allan Edwalls Limpan är hon äntligen tillbaka på Teater Brunnsgatan Fyra. Ringler har skapat en mängd framgångsrika uppsättningar, bla regisserade hon hyllade uppsättningen av Vår Klass av Radeusz Slobodzianek på Teater Galeasen, där hon i fjol även regisserade Flyktdjur av Christina Ouzounidis. Hon har nyligen regisserat två uppsättningar på Teatr Dramatyczny i Warszawa. 2014 tilldelades Ringler det nyinstiftade Medeapriset.

Anna-Lena Efverman, är skådespelare och clown, utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm. Sedan 1997 har hon varit verksam på ett flertal scener bl.a. Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen, Riksteatern, Dalateatern och Boulevardteatern. Hon har också skrivit och spelat i publik- och kritikersuccén “Efverman på slak lina” samt tilldelats Kristianstads Kulturpris.

Robert Fux, är skådespelare och dragartist. Han tillhör Stockholm Stadsteaters fasta ensemble och har uppmärksammats i ett flertal kritikerrosade uppsättningar tex ”Cabaret”, ”Orlando” och ”Ansvaret är vårt/Tingsten”, men har även medverkat i uppsättningar på Radioteatern, Kungliga Operan, Orionteatern och ett flertal fria grupper. 2014 nominerades han till DN’s stora kulturpris.

Pressklipp:

”Martina Montelius har skapat sin egen genre. Och det blir väldigt bra teater.” DN

”Anna-Lena Efverman med sin publikkontakt och Robert Fux med sin unika diktion är ett fantastiskt radarpar.” SvD

”Jag tror att publiken, urkrafsad av Främlingsleguanen, lämnar platsen några blytunga gram lättare.” Aftonbladet

”Det blir en revansch för alla ensamma, brådmogna barn som sedermera blev ensamma vuxna med hårt skinn men blodigt innanmäte.” Expressen

 

I samarbete med Kulturhuset Stadsteatern.

 

Eftersamtal / Martina Montelius

Efter föreställningen kommer Martina Montelius, författare till boken och pjäsen Främlingsleguanen, att samtala om föreställningen och annat spännande som rör sig i hennes liv!

Samtalare: Johan Hilton, journalist och författare, just nu verksam som kritiker, krönikör och scenredaktör på DN Kultur.

Lyssna gärna på podden Lunch med Montelius

Visa mer
Gammalt event!

DRAMATEN

EN NATT I DEN SVENSKA SOMMAREN. En pjäs av Erland Josephson baserad på inspelningen av Andrej Tarkovskijs sista film Offret.

Läs mer om föreställningen

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall