Erik Lundin
Konst som motstånd
Erik Lundin
Konst som motstånd
Den hyllade hiphop-artisten Erik Lundins texter rör sig kring frågor om identitet, politik, kamp och strävan i en ung svart mans liv i samtidens Sverige. Vi möter honom i ett samtal med Aida Paridad.
Erik Lundin, även känd som Eboi, är knappast en nykomling i rapscenen. Han har bland annat medverkat på låtar med Daniel Adams-Ray och Maskinen och ingår också i hiphop-kollektivet Respect My Hustle.
Suedi är hans debut som soloartist. Det är också första gången rapparen, vars fulla namn är Ibrahima Erik Lundin Banda, enbart använder sina svenska namn. EP:n innehåller också singeln Annie Lööf.
– Jag kommer från blå linje i Stockholm men texterna skulle lika gärna kunna handla om Halmstad-förorten Andersberg. Jag vill berätta min och vår historia utan några kompromisser.
2016 fick Lundin priset för Årets Hip Hop/Soul på P3 Guld och Grammis för “Årets Textförfattare” och “Årets Hip Hop/Soul” och nyligen tog han emot priset som “Årets Textförfattare” på Musikförläggarnas Pris:
“En både mästerlig och viktig historia som, utan förortsromantik, berättar om utanförskap, våld, död, händelserna i Husby i Europas femte mest segregerade huvudstad samt om Erik själv – han som borde K-märkas… Att Ibrahima Erik Lundin Banda är en mästare på både text och rap får vi ännu mer bevis på här.” – Per Sinding-Larsen
“Hur pratar man om någonting som lämnar en helt mållös, jag är fullkomligt knockad av Erik Lundins EP ‘Välkommen hem’.” – Tina Mehrafzoon, SR P3
Samtalare: Aida Paridad
Aida Paridad är producent och kriminolog som föreläser om inkludering och normkritik. Aida har grundat det feministiska och antirasistiska produktionsbolaget Fembot som vill skildra, lyfta och synliggöra berättelser, verkligheter, röster, ansikten och kroppar som är underrepresenterade och ofta helt frånvarande inom svensk TV och film.
KONST SOM MOTSTÅND
Konst som motstånd är en serie möten med aktuella konstnärer som använder sin konst medvetet, för att förändra något i samhället. Det kan vara en bildkonstnär, filmare, författare, musiker eller scenkonstgrupp. Viljan att påverka och förändra med sin konst är den gemensamma nämnaren.
Exempel på personer som gästat Stora Teatern på detta tema är ikonen Silvana Imam, konstnären/regissören Anna Odell, grafittikonstnären Carolina Falkholt, filmaren Ruben Östlund, konstnären Makode Linde, poeten/aktivisten Athena Farrokhzad, progglegendaren Mikael Wiehe regissören Suzanne Osten och musikern/poeten Mattias Alkberg.