Priser
Ordinarie pris

350 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Foto: Sören Vilks

Foto: Sören Vilks

Foto: Sören Vilks

Foto: Sören Vilks

Foto: Sören Vilks

Eirik Stubö. Foto Roger Stenberg

Dramaten

Den goda viljan

Torsdag

01 dec

19:00
ca 3h 30min

Fler speltillfällen

2

Scen/Plats

Stora scenen

Innehåller paus. Kristallbaren öppnar kl 18.

Ordinarie

350 kr

Köp

Dramaten

Den goda viljan

Dramaten återvänder till Stora Teatern med Ingmar Bergmans moderna TV-klassiker, som nu anpassats för scenen av Eirik Stubø. Det bjuds på stort skådespeleri av bland andra Lena Endre och Örjan Ramberg.

Den goda viljan är en fri berättelse om Annas och Henriks kärleksdrama fram till sonen Ingmars födelse 1918. Romanen gavs ut 1991 och blev underlag för en mycket omtyckt tv-serie och en Guldpalmsbelönad film.

Regissören och teaterchefen Eirik Stubø återvänder till romanen och ger sin sceniska tolkning av berättelsen om Anna och Henrik.

”Det goda som jag vill, det gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag.” (Romarbrevet 7:19)
Det är 1909. Anna och Henrik möts. Hon studerar till sjuksköterska i Stockholm. Han läser teologi i Uppsala. De har ingenting gemensamt, men ett starkt kärleksband uppstår mellan dem. De kommer att bli Ingmar Bergmans föräldrar.

 

lågfrekvent och högkvalitativ scenkonstSvD

en fin iscensättning om en outhärdlig kärlekDN

På scen:

Per Mattsson
Lena Endre
Rebecka Hemse
Otto Hargne
Örjan Ramberg
Kicki Bramberg
Erik Ehn
Emma Broomé

”Ända sedan den självbiografiska Laterna magica har det föresvävat mig att göra en film om mina föräldrars unga år, deras begynnande äktenskap, deras förhoppningar, tillkortakommanden och ’goda vilja’. Jag ser på fotografierna och känner stark dragning till de där båda människorna, som på nästan alla sätt är så olika de halvt bortvända, mytiskt överdimensionerade varelser som dominerade min barn- och ungdom. Jag vill inte påstå att jag alltid har varit så noga med sanningshalten i min berättelse. Jag har skarvat, lagt till, dragit ifrån och kastat om, men som så ofta är fallet med den här sortens lekar har leken förmodligen blivit tydligare än verkligheten.

Den här boken har inte på någon enda punkt anpassats efter den färdiga filmen. Den har fått förbli som den var skriven: Orden står oemotsagda och lever förhoppningsvis sitt eget liv, liksom en egen föreställning i läsarens sinne.”

Ur Ingmar Bergmans förord till romanen Den goda viljan, Norstedts 1991.

Visa mer

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall