Priser
Ordinarie pris

325 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Amira Medunjanin

Lördag

05 nov

19:00
ca 2h (ges utan paus)

Scen/Plats

Stora scenen

Kristallbaren öppnar kl 17.30

Ordinarie

325 kr

Köp

Amira Medunjanin

Sevdah är kärlek, Sevdalinka är ett sätt att beskriva själen. En kärleksdiktning med orientaliska rötter som är väldigt karaktäristisk för Bosnien. Det är en musikalisk yttring som är kopplad till melankoliska stämningar och uttrycker längtan, lidelse och kärlekssorg.

Amira Medunjanin är världens främsta sevdalinkasångerska som ger nytt liv åt gamla sångskatter. Amira är född och uppvuxen i Sarajevo, Bosnien men hennes repertoar sträcker sig långt utanför landets gränser. Amiras första album ”Rosa” blev kritikerrosad och följdes där efter av ”Amira Live”, ”Zumra”, ”Amulette” samt den senaste i raden ”Silk & Stone”.

På Stora teatern i Göteborg väljer Amira att gå tillbaka till rötterna och ge en intimare bild av hennes sångskatt.

Tillsammans med gitarrvirtuoserna Bosko Jovic och Ante Gelo samt Zvonimir Sestak på kontrabas skapar Amiras sammetsröst en unik stämning fylld av känslor och intensitet, glädje och sorg.

Sevdah när den är som bäst!

Om Amira Medunjanin

Amira föddes i Sarajevo då den traditionella musiken var så populär i forna Jugoslavien att den låg på höjdpunkten utav sin framgång, och Sevdah höll en särskild plats hos henne. Den SEVDAH (Sevdah låtar) som hennes mor lärde ut till henne var bland de vackraste låtarna. Hennes fascination utav den muntliga traditionen av Bosnien och Hercegovina ledde henne till att ägna sig åt att skapa en unik röst inom SEVDAH och att utforska sin uttrycksförmåga till fullo. Hon hade tillbringat åratal letandes efter personer som delade hennes idéer om Sevdah, och det bästa sättet att presentera dem på men förgäves.

Dubbad ”Bosniens Billie Holiday” av musikjournalisten och författaren Garth Cartwright, där jämförelsen återspeglar det sätt Amira visar Sevdah på inifrån och ut, att hitta nya sammanhang och former inom en tradition som är flera hundra år gammal.

Arrangör: Spektrum Riksteaterförening

http://gallerispektrum.com/

Visa mer

Ta hand om varandra!

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall