Priser
Ordinarie pris

425 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Foto: Edvin Kalic

Amira Medunjanin & TrondheimSolistene Kvartet

Lördag

06 apr

19:00
ca 2 tim 20 min

Scen/Plats

Stora scenen

Kristallbaren öppnar kl 18. Innehåller paus.

Ordinarie

425 kr

Köp

Amira Medunjanin & TrondheimSolistene Kvartet

Sevdah är kärlek, Sevdalinka är ett sätt att beskriva själen. En kärleksdiktning med orientaliska rötter som är väldigt karaktäristisk för Bosnien. Det är en musikalisk yttring som är kopplad till melankoliska stämningar och uttrycker längtan, lidelse och kärlekssorg.

Amira Medunjanin är världens främsta sevdalinkasångerska som ger nytt liv åt gamla sångskatter. På Stora Teatern i Göteborg väljer Amira att gå tillbaka till rötterna och ge en intimare bild av sin sångskatt och presentera sitt senaste album ASCENDING tillsammans med gitarrvirtuoserna Ante Gelo och Zvonimir Sestak på kontrabas samt TrondheimSolistene Kvartet från Norge.

Amira är född och uppvuxen i Sarajevo, Bosnien men hennes repertoar sträcker sig långt utanför landets gränser. De sevdalinka (sevdah låtar) hon lärde sig från sin mamma var de vackraste av låtarna. Hennes fascination för den muntliga traditionen från Bosnien och Hercegovina ledde henne till att ägna sig åt att skapa en unik röst inom sevdah och att utforska sin uttrycksförmåga till fullo. Hon hade tillbringat åratal letandes efter personer som delade hennes idéer om sevdah, och det bästa sättet att presentera dem på men förgäves.

Amira beskrivs av den engelska journalisten Gart Cartwright som “Bosnian Billie Holiday” och han beskriver hur Amira förvandlar Sevdah inuti, hittar nya kontext och former inom en tradition som är hundratals år gammal.
År 2017 rankades Amira av Storbritanniens magasin Songlines bland topp tio av de nuvarande World Music Divas.

I samarbete med: Spektrum Events

Visa mer

Ta hand om varandra!

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall