Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall

Priser

Du kan ej välja pris här. Det gör du i biljettsystemet efter att ha klickat på köpknappen.

Köp
Ordinarie pris

200 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Mia Hellberg & Marco Wihlborg. Foto: Faramarz Gosheh

Mia Hellberg & Marco Wihlborg. Foto: Faramarz Gosheh

Elnaz Paiamani. Foto: Azi Nouiem & Joseph Amegatcher.

Elnaz Paiamani. Foto: Azi Nouiem & Joseph Amegatcher.

Elnaz Paiamani. Foto: Azi Nouiem & Joseph Amegatcher.

Peshi

ALIA / Sanningen, jag svär!

Två dansverk

Onsdag

10 nov

19:00
ca 1h 30min

Scen/Plats

Stora scenen

Peshi inleder kvällen i Kristallfoajen kl 18.20

Ordinarie

200 kr

Köp

ALIA / Sanningen, jag svär!

Två dansverk

Upplev två nyskapade dansverk av göteborgsbaserade dansarna och koreograferna Mia Hellberg, Marco Wihlborg och Elnaz Paiamani. Under en kväll visar vi två urpremiärer skapade under Stora Teaterns och Västra Götalandsregionens dansresidens.

ALIA / MIA HELLBERG & MARCO WIHLBORG

“Alia”, eller supreme spirit, rotar sig i vår samtid där strukturer, accepterad mänsklig passivitet och drastiska förändringar av samhälle och miljö resulterar i ledordet DNA-förvrängning. Detta speglas genom intensiv dans och vackra scenarion där människans öde genomgår en utveckling.

Koreograferna och dansarna Mia Hellberg och Marco Wihlborg är från Göteborg.  De fann varandra i utforskandet av konstformens alla hörn och står idag med flertalet år av samarbete och skapande i ryggen. De delar även en lång bakgrund av arbete med det göteborgsbaserade danskompaniet Twisted Feet. Deras verk och artisteri präglas av de olika elementen inom street styles kombinerat med floor work och contemporary arts. Detta har också lagt vägen för en resa av movement research, utforskandet av rörelse och språk från olika tekniker och konstformer.

Koreografi: Marco Wihlborg, Mia Hellberg
Dansare: Marco Wihlborg, Mia Hellberg, Kyra Bergman, Emilia Hallstensson, Michael Buchner.

SANNINGEN, JAG SVÄR! / ELNAZ PAIAMANI

Vem har tolkningsföreträde om vad som är sant och hur kan det ta sig i uttryck? År 2020 erkände språkrådet att cancelkultur var ett ord som tagit sig in i det svenska språket. Detta som en följd av möjligheten att på nätet kunna ta avstånd ifrån åsiktsmotståndare.

Dansaren och koreografen Elnaz Paiamani bjuder in dig till en av hennes generations svåraste personliga utmaningar idag; hur vi förhåller oss till information och när vi bildat oss en uppfattning, vad det gör med oss. På resan lär vi oss mer om de omedvetna tendenser eller bias som vi bär med oss i mötet med, eller i avfärdandet av information. Vi befinner oss i en värld där ens egna Googlesökresultat skiljer sig från grannens. Vi kan idag avfölja, öppet hänga ut och bojkotta åsiktsmotståndare. Vem är det som har rätt och vad blir konsekvensen?

Scenkonstverket gestaltas i tidsenlig form, genom hiphopkulturens flera uttryck med tyngden i stilen locking.

Dansen rotar sig i följsamhet till musikens gung men samtidigt med en skarphet som kontrast. Göteborgsbaserade Elnaz Paiamani debuterar med detta verk och tar med sig den fusion hon består av. En danskonstnär som verkar i det breda spektrumet mellan underground och kommersiell, precis som de afroamerikanska och karibiska dansstilar hon fördjupat sig i.

Av: Elnaz Paiamani
Koreografi: Elnaz Paiamani, Mpululu Ntuve
Dansare: Elnaz Paiamani, Mpululu Ntuve, Moa Forsberg
Musik: Mattias Jansson, Elnaz Paiamani

PESHI & GANGSHEBANG INLEDER KVÄLLEN I KRISTALLFOAJÉN

18.20-18.40

Peshi är hip-hopare, entreprenör och lärare bosatt i Göteborg. Hon har en aktiv karriär som rappare, men hon driver också projektet Gangshebang som ska hjälpa unga tjejer att lära sig hip-hop. I kvällens kort-konsert möter publiken Peshi och en  artist från Gangshebang.

“Vi är ute efter att skapa en armé utav tjejer som vågar att plocka upp pennan, spotta rim eller skapa tunga beats. Vi kommer att befinna oss i de bästa studios staden har att erbjuda och ni kommer att vägledas av Göteborgs mest prominenta rappare.”

Läs mer här.

Stora Teatern vill stärka och utveckla dansen i Västsverige. Vi vill ge en ny generation dansare möjlighet att skapa egna verk och att turnera med en föreställning till olika scener. Vi vill skapa en plattform för oetablerade dansare från olika discipliner att utvecklas konstnärligt och nå ut till en ny publik.

ALIA och Sanningen, jag svär! är en del av Stora Teaterns residensarbete med inriktning på dans. Produktionsresidenset arrangeras i samarbete med Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen med stöd av Vara Konserthus och Danscentrum Väst.

Visa mer

DRAGSHOW / ROBERT FUX

Följ med på en nervpirrande, musikalisk djupdykning genom tid och rum tillsammans med dragdrottningen och hyllade skådespelaren Robert Fux.

Läs mer om föreställningen