Priser
Ordinarie pris

0 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Foto: Anja Emzén

Kulturkalaset

Göteborgs Pianofestival

Fredag

18 aug

16:30
ca 2 tim 30 min

Scen/Plats

Kristallfoajén

Kristallbaren är öppen från kl. 16

Gratis inträde

Kulturkalaset

Göteborgs Pianofestival

Konversation Jazzpianisten Mattias Nilsson och konsert med koppling till klassiska tonsättare, bl a Tchaikowsky, Ravel, Chopin och Widéen.

Kl. 16:30 Ha-Young Sul samtalar med jazzpianisten Mattias Nilsson
Ca kl. 17-18 After work konsert med jazziga pianotoner!

Om Mattias Nilsson

Den internationellt uppmärksammade och prisbelönte pianisten Mattias Nilsson från Malmö, har med ett hundratal solokonserter världen över etablerat sig som en av vår tids mest personliga pianister med ett helt eget tonspråk och anslag. “…några vill kanske placera honom bland dom svenska pianisterna efter Jan Johansson”…”men Nilsson är så mycket mer än så.” (Salt Peanuts).

Med melodier hämtade från främst Skandinavien men även eget material väver Nilsson, genom sina improvisationer samt ett mycket varmt och personligt anslag, samman traditionen av jazzpiano med vårt Nordiska tonspråk. I hans händer blir detta ett unikt uttryck och ett musikaliskt landskap med helt nya färgnyanser.

Mattias har framträtt och turnerat i bl.a. Sverige, Danmark, Norge, Storbritannien, Tyskland, Italien, Frankrike, Österrike, Spanien, Holland, Kosovo, Kroatien, Polen, England, Turkiet, Zambia, Zanzibar, Tanzania, USA och Latinamerika med återkommande besök i Chile dit han också var inbjuden av den Svenska Ambassaden för att spela vid statsministerns första officiella besök i Chile 2011. 2013 framträdde han solo på den 23:e upplagan av Akbank International Jazz Festival i Istanbul vilket markerade början på hans internationella solokarriär.

2016, efter fjorton år som professionell musiker, kom Nilsson ut med sitt debutalbum “Dreams of Belonging”. Albumet är helt solo och innehåller improvisationer över svenska melodier som Vid Frösö kyrka, Serenad (Tallarnas barr), Du gamla, du fria. Dessutom presenteras 3 egna kompositioner Dreams of Belonging, Hymn to Love och Spirea i samma anda samt en John Hartford cover, Gentle on My Mind. Genom hela skivan går en röd tråd som genomsyras av ett längtansfullt och ärligt uttryck att förmedla ett ljust och hoppfullt nordisk vemod. Albumet fick lysande kritik både i Sverige och utomlands.

Presenteras av Göteborgs Pianofestival
www.goteborgspianofestival.com

Pressröster

“Skåningen borde tillhöra landets mest omtalade på sitt instrument.”…”Varje ton och varje pausering känns övervägd och meningsfull.”…”En ensam pianist kombinerar på ett förunderligt vis nordisk kammarmusik med jazzig attityd.”
***** 5/5, Kulturbloggen

“Pianisten Mattias Nilssons solodebut smälter framgångsrikt samman ett klassicerande förhållningssätt med improvisatorisk frihet och idérikedom.”
***** 5/5, Ystads Allehanda

“Det är nästan en andlig upplevelse att lyssna till pianisten Mattias Nilsson på hans ”Dreams of Belonging”. Mattias mejslar med känsliga penseldrag fram bilder av fäbodar, dimmor, skuggor, intensivt solljus och alla nyanser däremellan. Musiken är en mix av folkmusik, Peterson-Berger, Swanerud och Mattias själv, men med siktet inställt på det lyriska och innerliga.”
Folkbladet

“Nilsson är inte bara osedvanligt talangfull och med ett spel som präglas av både nyfiken ungdomlighet och eftertänksam mognad. Med denna nya skiva placerar han sig definitivt som en kompositör och pianosolist på världsnivå.”
Lira

“…några vill kanske placera honom bland dom svenska pianisterna efter Jan Johansson, något jag inte håller med om för Nilsson är så mycket mer än så.”
Salt Peanuts, Norden

“Vilken musiker, vilken enorm känsla för de svartvita tangenternas mystik denne man äger.”
SydÖstran

Visa mer

Ta hand om varandra!

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall