Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall

Priser

Du kan ej välja pris här. Det gör du i biljettsystemet efter att ha klickat på köpknappen.

Köp
Ordinarie pris

250 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Foto: Selma Grönlund

Skator

Lördag

15 Jan

19:00
ca 1h 30min

Scen/Plats

Stora scenen

Kristallbaren öppnar kl 18

Ordinarie

250 kr

Köp

Skator

Lina Högström, med artistnamnet Skator, släppte sitt debutalbum ”Vita Kalla” för sju år sedan. Sedan dess har hon bland annat turnerat med Stefan Sundström och samarbetat med både Annika Norlin och Mattias Alkberg. Nu är hon äntligen tillbaka med sin bräckliga och avskalade poetiska pop.

’Din tur’ är en låt om själva livet. Att vara vid liv i en kropp. Hur förvirrande det kan vara. Gå runt i jeans, tröja och byxor, och vara ett djur”.

Senaste albumet ”År” är producerat av Fredrik Swahn (Melody’s echo chamber, Anna Järvinen) och Jacob Haage (El Perro del Mar). Skator har hyllats för sitt säregna berusande uttryck som förflyttar lyssnaren till en plats bortom det vardagliga. Låtarna på “År” är placerade i kronologisk ordning som ett år, med början i ljusaste vår och med slut i vinterns brungrå snödrivor. Albumet kretsar kring tidens gång.

Röster om Skator:

”Okonstlat men charmigt folkpopmodus om björnarna som gått i ide, vinterns sista snödriva och körsbärsblomningens jubel”SVD

”En modern sångcykel om årstidernas växlingar”DN

”År dryper av nyskapande. Det är konstnärligt och poetiskt – skivan tycks nästan befinna sig i en annan värld”TT

”Varenda ton och textrad verkar genomtänkt, men musiken ger ändå inte intrycket av att vara övertänkt eller stelnackad, utan snarare intuitionsstyrd”Popmani

”Jag vill skriva ned varenda rad, spara dem någonstans. Det är otroligt träffsäker poesi”HYMN

”Lika delar Stina Nordenstam, västerbottnisk berättartradition och Sara Parkman”NWT

Mattias Alkberg, artistkollega och vän om nya albumet:


När man hör eller ser något nytt så dras man lätt till en sorts beskrivningar av kända fenomen. Och på grund av rädsla för att göra fel, känna fel rentav, försöker man skämta bort det, förenkla det. Beskriver det som kitsch. Eller om det är det tydliga i kitsch som gör att man möjligen omedvetet associerar så. Man tycker det man varit med om är så märkvärdigt och man vill dela med sig av detta, så fort som möjligt. Så man väljer största gemensamma nämnaren, den med grällast färger. Väl medveten om att just kitsch lika gärna kan ha en repellerande effekt. Det är bara min egen iver som väljer den vägen, du måste höra på det här fort, det är så bra!

Men det här är inte kitsch, och jag vill egentligen inte försöka locka in någon den vägen heller. Så jag måste börja om.

Det finns inget annat som låter så här. Inget jag kan beskriva och jämföra med, rent allmängiltigt. Alice Coltranes andliga skivor under tidigt 80-tal, vem har hört dem? Sergius Golowins “Lord Krishna von Goloka” från ´73?

Samtidigt: det är melodibyggen som har lika mycket att göra med Franz Schubert som Brian Wilson och Joni Mitchell. Och texter som påminner mig om Bodil Malmstens fjäderlätta komplexitet och Allen Ginsbergs fria associationsrim. Men egentligen är det här helt eget. Det är jag som nervöst amatörpsykologiserar sönder detta mästerverk. ”År” är en av de bästa svenska skivorna någonsin. Den liknar inget och är sig själv nog. Efter en lyssning tänker du ”Vad är detta? Jag måste lyssna igen.” Efter andra eller tredje lyssningen är du fast och måste lyssna igen och igen. Gå till biblioteket och låna diktsamlingar. Leta bortglömd musik på obskyra ställen. Det är en skiva som förändrar dig. Det är ju det du vill också.

– Vänligen,

Mattias Alkberg, Luleå, 2020.

Om Skator
Lina Högström kommer från Umeå, men bor numera i Stockholm. Hennes musikbana inleddes i hemstadens hardcorescen som trummis. Men med 2013 års debutalbum ”Vita Kalla” under namnet Skator blev hon uppmärksammad och hyllad för sin återhållsamma akustiska popmusik med poetiska texter. Hon prisades även på Manifestgalan 2014 och tog hem SKAP:s pris för ”Bästa text”. Hon har också tolkat Mattias Alkbergs låt ”Solljus/Gravljus” som finns med på EP:n ”Epitafium”. 2016 gjorde Skator en föreställning tillsammans med Norrlandsoperans symfoniorkester, med både gamla och nyskrivna Skator-verk. 2017 medverkade Skator på två låtar på Säkert!:s album ”Däggdjur” och följde dessutom med med som musiker på den efterföljande turnén.

Skator har också varit musiker, både live och på skiva, med akter som Boys, HOLY och Chicagojazzen. Skator har också kämpat med en nervskada i vänster arm som uppkom efter intensivt fiolspelande. Detta har inneburit lång rehab och förändrat sättet hon spelar sina instrument på.

Visa mer

Svalbard Company

Med stor inlevelse, energi och en gnutta galenskap intar prisbelönta Svalbard Company scenen för att med högklassig cirkuskonst peka på det mest djuriska inom det mänskliga beteendet.

Läs mer om föreställningen