Speltillfällen
Priser
Ordinarie pris

80 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Foto: Mats Bäcker

Gammalt event!

Reich & Szyber

Konst som motstånd

Måndag

14 okt

19:00
ca 1h

Scen/Plats

Kristallfoajén

Kristallbaren öppnar kl 18

Ordinarie

80 kr

Köp

Reich & Szyber

Konst som motstånd

Konstnärsduon Carina Reich och Bogdan Szyber har arbetat tillsammans länge och har genom åren skapat en lång rad konstnärliga verk, allt från performance, teater och opera till dans.

Sedan 1980-talet har de skapat ett 80-tal verk tillsammans, oftast platsspecifika. De möttes på en traditionell scenisk utbildning, på Danshögskolans mimlinje, gick i samma klass och båda ifrågasatte vedertagna lagar och spelregler för hur scenkonst framförs och skapas.

Vi ville redan då gå i opposition. Vi sa: “fuck you”, men på ett gracefullt sätt, säger Bogdan Szyber i en artikel i Folkbladet.

Magiska installationer, kaffekoppar som dansar i ett kommunkontor i Uddevalla, papperskorgar och arkivlådor som lever ett eget liv på Scenkonstmuseet, nedgrävda i marken på Scenkonstbiennalen eller upphängda på väggar i ett vattentorn! Lustfyllt och alltid lika överraskande har de tagit plats inom performencekonsten både i Sverige och utomlands.

Nu, tjugo år senare, gör de opera och teater på stora scener. Dom har arbetet för Norrlandsoperan, Folkoperan, GöteborgsOperan, Hipp i Malmö, Orionteatern, Göteborgs Stadsteater och Dramaten. Både Carina Reich och Bogdan Szyber är också doktorander på Stockholms Konstnärliga Högskola.

Samtalsledare: Catharina Bergil, enhetschef för skådespelarutbildningarna, Högskolan för scen och musik, Göteborgs Universitet.

 

Presenteras i samarbete med Göteborgs dans- och teaterfestival.

KONST SOM MOTSTÅND

Konst som motstånd är en serie möten med aktuella konstnärer som använder sin konst medvetet, för att förändra något i samhället.  Det kan vara en bildkonstnär, filmare, författare, musiker eller scenkonstgrupp. Viljan att påverka och förändra med sin konst är den gemensamma nämnaren.

Exempel på personer som gästat Stora Teatern på detta tema är ikonen Silvana Imam, konstnären/regissören Anna Odell, grafittikonstnären Carolina Falkholt, filmaren Ruben Östlund, konstnären Makode Linde, poeten/aktivisten Athena Farrokhzad, progglegendaren Mikael Wiehe och musikern/poeten Mattias Alkberg.

Visa mer
Gammalt event!

DRAMATEN

EN NATT I DEN SVENSKA SOMMAREN. En pjäs av Erland Josephson baserad på inspelningen av Andrej Tarkovskijs sista film Offret.

Läs mer om föreställningen

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall