Speltillfällen
Priser
Ordinarie pris

325 kr

search-icon-large Sök

efter artist eller föreställning.

Inkludera arkivet
Av
Smily
Det finns inga artister eller föreställningar för din sökning

Foto: Lucie Jansch

Laurie Anderson

Language of the Future (Dear Jack)

Onsdag

24 aug

20:00
ca 1h 30min

Scen/Plats

Stora scenen

Ingår i Göteborgs dans- och teaterfestival

Ordinarie

325 kr

Köp

Laurie Anderson

Language of the Future (Dear Jack)

Laurie Anderson är en av Amerikas mest renommerade, djärva och kreativa pionjärer. Hon är mest känd för sina multimediaverk och hur hon på ett innovativt sätt använder teknik. På festivalen framträder hon med en unikt soloperformance.

Laurie Anderson är en prisbelönt regissör, författare, konstnär och musiker, bosatt i New York. Sedan 70-talet har hon skapat banbrytande verk som spänner över alla konstarter. Hennes liveshower innehåller allt från avskalad spoken word till utförliga och avancerade multimediaframträdanden. Anderson är även en pionjär inom elektronisk musik, och har uppfunnit flera instrument som hon använder i sin musik och till sina performances. Hon har även publicerat sju böcker, och hennes konstverk har ställts ut på välrenommerade museer över hela världen.

I performanceserien Language of the future gestaltar Anderson personliga berättelser om kärlek och makt. Det senaste kapitlet i sviten – Dear Jack – utgår från den unge Lauries brevväxling med John ”Jack” F. Kennedy.

1960 gick Anderson i högstadiet, och ville gärna bli vald till elevrepresentant. Hon skrev ett brev till den Kennedy, och bad honom om några politiska råd – Kennedy drev vid tiden en valkampanj mot Richard Nixon. Överraskande nog svarade den blivande presidenten på brevet. Han gav henne några slagkraftiga råd: lär känna din publik, lär dig vad de vill ha – och lova att du kommer att fixa det åt dem. Både Kennedy och Anderson vann senare sina val.

I Language of the future (Dear Jack) fortsätter Laurie Anderson sitt utforskande av den samtida amerikanska berättelsen och hur den formuleras. Verket är en samling av sånger och historier om samtida kultur, och rör sig i rummet mellan drömmar, verklighet, informationssamhället och politik nu och då.

Stycket innehåller också den för Anderson klassiska fiolen, en röstförvrängningsmaskin och andra elektroniska instrument. ”Filtrerna och ljuden i maskinerna besvarar vad du spelar och vad du säger. Det är ett väldigt intuitivt och analogt system – inte bara knapptryckningar”, säger hon själv om tekniken.

I verket bjuds vi även på visuella projektioner och utdrag från Andersons senaste, kritikerhyllade, film Heart of a dog (2015). Filmen visas även i sin helhet i på Bio Roy den 22 augusti kl 16.00.

Ingår i Göteborgs dans- och teaterfestival, gdtf.se

Visa mer

Ta hand om varandra!

Din webbläsare behöver uppdateras

Din webbläsare behöver uppdateras Uppdatera din webbläsare här

Använd webbläsaren i alla fall